2019-08-19
機乎每一次去理髮前,都會先去深仔記醫肚先,一來順路,二來舖內古雅的裝修令人覺得地方很舒適,最重要係出品,相比某一些馳名雲吞麵舖,價錢貴,份量少,我倒不如光顧"深仔記" 價錢合理,質素也佳,難怪成為十大受歡迎雲吞麵店之一。 ( 見舖內牆上新聞紙 )慣常我都會叫一碗水餃或雲吞麵,因為可真真正正可品嚐到湯底鮮味。不過好耐沒有食過豬手,但又想食雲吞,故此今次來個雙併。不消幾分鐘,熱騰騰的雲吞豬手麵便送上,由於怕麵身放久了會發脹, 所以我習慣先食完大部份的麵才進攻其他食材。深你記的麵身爽,有咬口,無硯水味;湯面有韮黃、葱花,而由於有豬手所以湯底會帶點南乳味,若果一心想來試原味鮮蝦湯底的話就唔好揀豬手喇。雲吞皮薄,一口一顆,內有彈牙鮮蝦肉,豬肉,好味;豬手煮得相當之腍,肉、豬皮機乎煮至同骨分開,十分容易食,兩大件,可謂點到即止,再多一件我一定食唔晒。小小的一碗雲吞麵,由打麵及包雲吞技巧,餚湯的心機都不可少。所以這種香港地道民間美食的確應該向外多多推廣。
雲吞豬手麵
雲吞