2024-06-20
-呢間pizza店係Pirata Group嘅,同出名嘅PICI、Tokyolima、Pirata 係同一個集團🥰 餐廳氣氛好好,happy hour 仲由3PM去到8PM幾正😛 好耐之前外賣食過覺得pizza都幾唔錯,不過今次去就覺得質素差左有啲失望🥲 反而係前菜同甜品好味啲😛Tasting menu ($220 pp): Antipasto + pizza + dessert 呢個tasting menu 好抵,不過份量就好多,兩個人有前菜、pizza同甜品各兩個😆 Pizza🍕係屬於薄身啲嘅不過都係平時中大批嘅size一個人食唔晒,最後我哋剩左差唔多成個pizza takeaway 🙉 Pizza 最signature 嘅味係carbonara,係用左茄汁🥫底,有意式煙肉🥓同鵪鶉蛋🍳幾特別,但係味道上就一般唔算好有驚喜🙈 另一個pizza 叫左loads of meat 🍖,好多肉類但係就幾鹹下,都係蕃茄底同另一個味道差唔多😂好味嘅係前菜嘅炸mozzarella cheese stick 🧀,外層薄脆裏面嘅芝士可以拉絲而且好香芝士味,係食過數一數二好食嘅cheese stick
好味嘅係前菜嘅炸mozzarella cheese stick 🧀,外層薄脆裏面嘅芝士可以拉絲而且好香芝士味,係食過數一數二好食嘅cheese stick 😋
前菜仲叫左burrata 牛奶芝士口感好柔軟,不過配搭上幾唔typical,有sour dough 🍞同埋切片青瓜🥒,我就覺得唔係幾match 😂
甜品揀左同PICI 一樣嘅tiramisu,幾creamy 香滑但係面灑左啲砂糖我都就嫌甜左啲😆 會prefer 咖啡味濃啲🥲
Happy hour 🍸 超抵:3-4PM $22, 4-6PM $32, 6-8PM $42 一杯,可以揀冇酒精飲品或者紅酒/白酒/Prosecco 等等,嗰日weekend見到唔少外國人喺門口嘅枱仔就咁飲嘢🥳
📍The Pizza Project
中環蘇豪卑利街26號地舖