餐廳: 天仁茗茶
資訊:

2020-09-19 315 瀏覽
近兩個月第三次在這間分店點熱香芋鮮奶綠。水準不太穩定,第一次偏甜,飲品微熱;第二次叫咗少甜,又好似唔多較甜,溫度只是微暖;第三次叫返正常甜,今次可接受,可惜始終不夠熱。可能因為不是堂食的飲品,食店怕飲品太熱的話,翻倒會發生意外吧。但喜歡飲熱飲的人會着意其溫度,而且如果溫度足夠才可把芋頭的香味帶出。至於茶味方面,今次才能嚐出它的綠茶味。同樣地,如果溫度可以較高,茶味應會較香。整體上,除了溫度以外,味道可以。芋頭可以大粒少少,增加口感,現在介乎芋頭小顆粒與芋頭蓉之間。飲用時,建議先用飲筒(係,我知我唔應該用飲筒,有點浪費)搞伴,把綠茶、鮮奶和芋頭搞暈會較可口,否則飲到最後,芋頭會一pat沉底,浪浪費費,可可惜惜。

熱香芋鮮奶綠
2020-09-19
5 分鐘 (外賣自取)
熱香芋鮮奶綠