2021-09-01 310 瀏覽
位於尖東嘅好時沙嗲,由十幾年前學生時代已經幫襯,咁多年嚟分別同過屋企人、同學、同事嚟過,對我講係一間回憶滿滿嘅餐廳。前排去紅館睇演唱會,就順便嚟食晚餐。兩個人點咗海南雞飯、炒貴刁、巴東牛肉同薄餅。落單後幾分鐘海南雞飯就上枱,好有效率。海南雞肉質嫩滑,而且完全無骨,啱晒我哋呢啲唔鍾意𦧲骨嘅人。雖然係三黃雞但唔覺得太肥膩,只係稍嫌雞皮唔夠爽彈。正宗海南雞以用雞湯同薑蔥蒜浸熟,所以本身係無乜鹹味只有鮮味,主要靠蘸三種醬料嚟調味。油飯味道夠濃,油香突出而且油潤感十足,飯嘅軟硬度亦適中。炒貴刁好有鑊氣又惹味,食落比較辣。貴刁每條上色均勻,賣相好靚,比起一般河粉更煙韌有咬口雖然偏油膩,但炒粉麵唔夠油就唔好味嘅。配料有蝦仁、臘腸同芽菜,臘腸甜甜地幾好味。巴東牛肉香料味同椰奶味濃郁,食落少辣。牛肉份量好多,有啲比較大舊,有部份已經散咗變咗牛肉絲融入醬汁之中,配埋薄餅食就啱晒隔咗幾年無食,水準依舊,仍然係咁好味而且價錢好平,真係好抵食。

兩個人點咗海南雞飯、炒貴刁、巴東牛肉同薄餅。

海南雞飯

炒貴习

巴東牛肉

隔咗幾年無食,水準依舊,仍然係咁好味
而且價錢好平,真係好抵食。
海南雞飯
炒貴习