2021-07-25 3827 瀏覽
宜家好多酒樓晚市都好抵食,如果想出街食飯人多又想坐得舒適闊落,我就會建議下大家可以試下約酒樓晚飯啦。今次事因同朋友係銅鑼灣話想食中菜,係唸唔到邊度有好既餐廳,把心一橫,不如兩個人都照去酒樓食下野啦。我地來到皇室堡6樓的富軒,呢度地方明亮寬敞,位置闊落好舒適,服務員一條龍有服務,帶位開茶點心紙揀野食,菜式包羅萬有,真係咩都想食啊。首先我們點了兩盅菜膽螺頭燉雞,超級多料同夠火候的燉湯,雞肉嫩螺頭肉厚,每一口喝的是滋潤,很正。菜式方面,首先點了最多人點的至尊脆皮燒鵝,平時燒鵝食得多,特別係一些專門食燒鵝的餐廳,但都無呢度既燒鵝好食,唔係講笑,無唸過呢間酒樓的燒鵝咁有水準,下次過來一定再點燒鵝。除左燒鵝打頭陣,再來一客冰鎮鮑魚4隻,瑤柱菜粒蛋白炒飯,絲絲入扣(拔絲黑豚肉),蟲草花浸田園蔬。鮑魚做法其實有兩種,豉油皇同冰鎮,而今次我選擇了冰鎮因為服務員話這樣做更好食,試過果真,鮑魚夠大隻及厚肉,呢個價錢係抵食啊。拔絲黑豚肉我想講又係必點,用來送飯係超開胃,而且真係做到拔絲效果,有技巧有水準。瑤柱菜粒蛋白炒飯也有相當水準,看到飯同菜炒得粒粒分明,口感亦不錯。食左咁多好野,最後食埋個青菜中和下,田園
食左咁多好野,最後食埋個青菜中和下,田園蔬夠新鮮,蟲草花落足料,夠多。
食飽飽,仲可以慢慢嘆茶,chill下聊天,富軒酒樓真係唔錯選擇,下次再來。
2021-06-29
5 分鐘 (堂食)