2021-10-05 40 瀏覽
有日因為工作嘅關係,搞掂手頭上嘅嘢都已經接近三點,未食晏但係夜晚約咗人又唔想食到太飽,同事就提議不如食個蛋糕飲杯嘢當一餐,於是就去咗The ONE嘅茶墨。茶墨嘢飲嘅選擇都唔少,除咗佢嘅招牌水墨風系列,仲有雪糕奶昔、奶茶、焦糖芝士、冰搖茶、茗茶、純茶同埋養生茶,我呢就幾怕飲甜嘢,而且一場嚟到冇理由嗌杯奶茶就算,所以就要咗杯睇落最唔甜嘅水墨風芝麻烏龍茶。問咗店員有邊隻蛋糕冇咁甜,佢介紹一係試吓個伯爵茶蜂蜜蛋糕或者個柚子芝土蛋糕,咁我就試咗個芝士蛋糕。水墨風系列係茶墨嘅招牌飲品,佢用芝麻醬當墨水畫喺隻杯入面,幾有創意。上面都有提過我唔飲甜嘢所以我叫咗無糖,芝麻嘅少少苦味加埋烏龍茶本身嘅味啱啱好。芝士蛋糕平時都會好甜,不過溝埋啲柚子味中和返,柚子嘅清新味同蛋糕嘅甜味亦都啱啱好。整體而言,我覺得佢個茶幾好飲,打卡一流,下次可以再飲。

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

清香柚子芝士蛋糕

整體而言,我覺得佢個茶幾好飲,打卡一流,下次可以再飲。
外賣自取
下午茶