餐廳: 樂湯雞麵館 (庇利金街)
資訊:

有次在朋友介紹下,認識了樂湯雞麵館,最早在太子分店享用過,感覺食物真材實料。但早前太子店結業,令我和友人都感到失落。知道在佐敦再開一間,就好想去試。 其實樂湯雞都食過幾次,砂鍋雞,花雕醉雞等等相信都係大部分人第一次黎會叫的食物。而我今次就見到有新野,叫:大碗飯被佢飯上面的雞件同鮑魚吸引住,於是就落單啦, 另外仲點左一碗雞湯。 雞湯同飯一齊上,先呷一口雞湯,感覺清甜,仲有陣陣金華火腿味,$10一碗抵唔抵就見仁見智,反正我之後應該都會叫🤣,真係好好飲。之後到大碗飯啦!一見到就有一隻鮑魚同4~5件雞件,而飯底就係鮑汁香菇絲飯。飯底每粒都佈滿鮑魚汁你唔會見到丁點白飯。而且佢並唔係淋汁上去,所以個飯唔會濕哂,好食。鮑魚個人冇咩研究,腍滑有鮑魚味,夠彈牙,對我而言已經好好味。雞件沒有去骨,對於我呢啲懶人黎講去骨當然最好,不過無去都唔礙事,因為骨都只係得小小。 雞件有汁不老,肥瘦適中,配埋個飯仲可以突出到雞的甜味,超正。七十幾蚊一碗話貴唔貴話平唔平。但絕對物有所值!總結,樂湯雞真係好難令你失望!必定回頭!

而我今次就見到有新野,叫:大碗飯

七十幾蚊一碗話貴唔貴話平唔平。但絕對物有所值!

總結,樂湯雞真係好難令你失望!必定回頭!
大碗飯
大碗飯