2016-09-07
見10蚊就有一底雞蛋仔、格仔餅,價錢算平,所以就想買,不過d小食已經係擺到凍晒,仲係擺係路既外面。。。點知見到呀姐一手收錢,一手直接掂住d雞蛋仔,又一邊搽格仔餅醬,一邊講野跌晒d口水落去。見佢已經拎住個雞蛋仔想比我,我即刻同呢位鄉音呀姐提出,可唔可以唔好直接用手掂落去,點知佢好差語氣答「唔用手,唔通用咩?我好忙架,無時間架!」我話「唔係時間問題呀,係衛生問題」,佢用更加差既態度答「你咪唔好食囉,街邊野係甘架啦!唔好要囉」。從未見過甘差態度,衛生程度又差甘店,做得差仲諸多辯駁行多條街就有另一間奶茶雞蛋仔店,店員又nice,收錢果個又唔會去掂食物,食物擺係店入面,最重要係即嗌即整,熱辣辣。衷心希望呢間店既嬸嬸店員可以學習下禮貌、衛生,店鋪始終有牌,唔係走鬼,其實帶個手套拎食物,或者用個袋裝住d雞蛋仔已經解決到問題