正所謂一不離二, 本后又去左high tea啦~今次過海去左尖沙咀, 朋友想食個好味啲嘅scone, 咁大家就諗住豪一豪食好啲啲又坐得舒服啲… 天氣有點熱, 我哋坐左係室內, 坐低望下個menu先知轉左係梅姐主題, 由於本后係九月尾用餐, 所以個日係第一日推出, 正常十月先開始, 當然是期間限定, 有食真係要睇實個日子!由於又係留肚唔食lunch, 兩位女子即時變得大食, 一黎就決定要追加兩個scone, 咁大家就可以食晒兩隻味道。 跟scone有clotted cream之外, 仲有無花果醬同士多啤梨醬, 朋友欣賞無花果醬, 但本后就略嫌偏甜, 都係幼滑嘅clotted cream啱我多啲。 Scone帶少許濕潤, 唔太乾, 細細個食兩個絕對唔係問題。主角出場, 好多梅艷芳字眼, 個烈焰紅唇十分吸睛。 一輪打卡之後, 由鹹點開始。 侍應建議先由鵝肝puff開始, 因為加咗爆炸糖, 放得耐驚冇咗個效果。 但其實本后即刻放入口都感受唔到爆炸糖嘅威力, 不過鵝肝嘅味道都好出, 加上靚靚食用花, 絕對冇失色!龍蝦春卷同Quiche屬於正常貨色, 反而黑色的松露雞蛋三文治卷有驚喜, 黑松露味好
正所謂一不離二, 本后又去左high tea啦~

Scone

主角出場, 好多梅艷芳字眼, 個烈焰紅唇十分吸睛。 一輪打卡之後, 由鹹點開始。 侍應建議先由鵝肝puff開始, 因為加咗爆炸糖, 放得耐驚冇咗個效果。 但其實本后即刻放入口都感受唔到爆炸糖嘅威力, 不過鵝肝嘅味道都好出, 加上靚靚食用花, 絕對冇失色!龍蝦春卷同Quiche屬於正常貨色, 反而黑色的松露雞蛋三文治卷有驚喜, 黑松露味好出, 同Creamy嘅雞蛋好夾, 勁想食多件!

Afternoon  tea  set

甜點方面, 先切左個火焰雪山開心share, 入面係白酒啫喱, 一切個下有酒香, 襯埋啲紅莓一齊食好好味, 可惜就係放耐左一陣個雪山開始溶化, 可能食完個鵝肝第二樣就要食佢啦!

其他甜點唔算特別貨色, 最有趣係個Milk tea macaroon, 食之前要將啲奶茶唧入去, 可惜奶茶味唔夠出, 反而下面塊dark chocolate中和番個甜味。

食完行埋隔離嘅梅艷芳展覽, 好完滿!!!
2021-09-27
Scone