2022-06-24 624 瀏覽
.📍元洲牛肉麵📍#饅頭去長沙灣 #饅頭食台灣菜------------------------------1️⃣ 半筋半肉麵 ($69)🔹上湯蘿蔔 (跟餐)係小編久仰大名嘅元洲牛肉麵😆,喺呢度嗌一碗麵或者飯係可以跟一款配菜,小編揀咗上湯蘿蔔,湯底似係魚湯,唔會過腥,不過就咁飲會有啲鹹,勝在蘿蔔冇乜渣,成功索到湯底精華,鮮甜中帶少少上湯鹹味,幾好食。至於主角牛肉麵嘅湯底令我眼前一亮,清水超深,成功熬出牛骨同藥材精隨,但飲落反而係藥材味道更為濃郁😋💯,需靜心品嚐先發現湯底亦散發著淡淡嘅牛骨香氣,鹹味適中,唔會有多餘油花滯留喺湯底面層造成油膩感;麵質無論係粗幼定口感都頗似烏冬,煙韌有咬口,可惜就唔太滑身,食嗰陣亦吸收唔到湯底味道;比較失望嘅係佢剩係比得一嚿牛蹍我🥴,不過牛蹍煮得唔錯,雖然細件但厚肉得嚟又入味,紋路清晰均勻,軟腍程屬近乎入囗即化,然後帶筋部分增加嚼口同帶些少漿口感;牛筋同樣吸引湯底同醬汁鮮味,口感Q彈,係表面漿口軟腍,內帶嚼勁。如果可以比多一嚿牛蹍我就更好。------------------------------🔸整體評分:7.8/10🔸小編回頭率:7/10
📍元洲牛肉麵📍#饅頭去長沙灣 #饅頭食台灣菜
1️⃣ 半筋半肉麵 ($69)
🔹上湯蘿蔔 (跟餐)

🔸整體評分:7.8/10
🔸小編回頭率:7/10