2009-11-05
nov 02, 09本來想木瓜湯補吓,點知無晒,所以改叫 : 1) 鹹魚肉餅飯 ($35)-都等咗好耐,應該>15分鐘-上枱時,好熱騰騰,真的要好小心不要觸及煲邊-估唔到有d藥饍feel,會+有杞子,薑絲-肉餅之上有2片很薄很細的鹹魚,不會死鹹,也有少少梅香的質地,所以叫合格-肉餅很厚,亦很鬆,不錯-飯底的飯焦也有1大片,証明熱度同焗嘅時間亦好充足。最尾可以食到大片的飯焦,不過未夠脆卜卜-唯獨欠缺就喺煲仔飯的豉油不夠多,露咗比較多沒有沾上豉油的白飯,所以欠缺色澤同味道-有要求侍應叫廚房拿點煲仔飯豉油,但佢就反建議我用枱上預放的豉油,不過我直感2者喺唔同,所以只試吓式倒咗少少用* 因食到唔同階段都影相.........最後要將1/2件肉餅移開,坐對面的年長couple(舖頭細,搭枱的)見到...........比老細還緊張,即刻問我唔好食呀?~~~~~"唔喺,我要影相啫~~"。新界的老街坊真的比港島區率性好多,hahaha
1) 鹹魚肉餅飯 ($35)
-都等咗好耐,應該>15分鐘
-上枱時,好熱騰騰,真的要好小心不要觸及煲邊
-估唔到有d藥饍feel,會+有杞子,薑絲
-肉餅很厚,亦很鬆,不錯