2014-08-31 1627 瀏覽
今日一早就出左去做野,最後一站黎到旺角做完野當然係呢頭食埋野先走喇。穿過左啲街邊檔,見到旁邊有好多小店,我最後揀左呢間拉面店。入到去,啲裝修比我既感覺好似上左漁船咁,好Raw,好似好簡單咁,但明顯會睇得出店主係度花過心思。好~叫野食!呢度係只有4款麵,啱晒我呢啲有選擇障礙既人,哈哈哈哈,但係我錯了,原來佢每樣材料都會問你preference,所以到最後我都揀左好耐先揀好自己食咩~我叫左…黎喇黎喇~ 餓左成日,終於都可以坐低食野。睇落已經覺得好okay,第一啖試下個湯,夠晒熱辣辣,好味!濃郁豬骨湯,又唔會太"杰"太肥膩,加分!再黎拉麵,都唔差,麵質幾好,雖然係自己揀冇咩大驚喜,但係我覺得有得自己選麵質都幾貼心幾好,好過出面有啲店個麵質太硬,食到我胃痛。叉燒呢度幾好,唔太dry,我好怕食日式個啲叉燒,好乾好硬。呢度個啲好okay,唔錯唔錯。好味到我竟然食晒成碗,湯都飲埋,呢件事好古怪,我竟然食得晒!或者係可能我餓得濟,哈哈哈哈,相信應該2樣都有啲關係。下次黎要試下其他口味,見到佢有個菠菜味都幾吸引。p.s.食完唔口渴既拉麵,香港真係冇乜幾多間。

p.s.食完唔口渴既拉麵,香港真係冇乜幾多間。