2022-06-06 553 瀏覽
開番晚市咁耐,都好少黎旺角,今次黎到就食久仰大名既「十三姨」。好多人都讚佢果湯底超級濃郁,好食到系可以飲埋全部湯底。我地都幾夜先去,去到都系要等位,足足等左1個鐘。因為實在太多人等大枱了。如果疫情無咁多限聚,咁就好了! ⦁鵝肝蒜蓉多士 $72本身考慮過嗌鵝肝蛋撈飯($120/碗),但怕果鵝肝份量太少,所以最後嗌個多士試水溫。果多士又勁脆勁香口,而鵝肝油脂勁多,超級肥美。 ⦁十三么🐔 $70碗十三么入面用左雞湯做底,再配埋手撕雞、自家製炙燒雞叉燒,可以享受啖啖都有肉既感覺。肉質嫩滑唔會太乾身,加上雞肉吸晒湯汁精華,令到成碗麵更加昇華。 ⦁十三飛🐮 $76碗十三飛入面有滿滿既牛(安格斯牛肩胛、牛肋條),可能因為咁有種錯覺以為自己食緊牛腩麵。每款湯麵入面都有落到豬腸粉,唔知系邊個地方既煮法呢? ⦁黯然雞叉燒飯 $54碗飯一黎到,眼見成碗滿佈木魚碎同法律醬,一度以為成碗大阪燒。除左外表似大阪燒,就連塊雞叉燒都好似日本果種叉燒。碗飯醬汁太多同偏咸,令到果飯底偏向淋身,尼個係唯一敗筆之處。

⦁鵝肝蒜蓉多士 $72

⦁十三么🐔 $70

⦁十三飛🐮 $76

⦁黯然雞叉燒飯 $54

鵝肝蒜茸多士
十三么
2022-05-25
60 分鐘 (堂食)
鵝肝蒜茸多士
十三么