2024-07-02
甜記餃子 (太子) @tinkeedumplings 📍:太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖🚗:太子地鐵D出口 步行1分鐘📞:+852 4614-9740💲:~HKD60/head for lunchFood quality✔️:10隻湯餃配茄湯 (京葱羊肉餃、南瓜忌廉雞肉餃)👌🏼:10隻煎餃子(粟米芝士雞肉餃、菜芯豬肉餃)、熱豆漿總結:😋一間喺長沙灣打出名堂係區內餃子🥟名店 喺太子呢個餃子爭霸地都想佔一值位 新店裝修就走新穎日系路線 同舊舖畀人嘅感覺有段距離 不過食物質素都保持到 推薦嘅😋個人偏愛食煎餃多過湯餃 但呢度係難得令我覺得湯餃出色啲 同埋湯餃會發脹睇落大粒足料啲🤣有12款選擇 雙拼單拼同價 除咗傳統豬肉餃嘅選項外 呢度都有提供啲新式選擇如京葱羊肉餃同南瓜忌廉雞肉餃等😋湯底有得揀雞湯或番茄🍅薯仔湯 茄湯都幾足料 家庭嘅味道 唔係茄膏而真係食到一塊一塊嘅鮮番茄 京葱羊肉餃出色過南瓜忌廉雞肉餃 京葱好清新 不過羊肉我覺得未必太夾 好似都係豬肉正啲 不過都好食🥰😋南瓜忌廉雞肉餃就相對冇咁驚艷 不過都好食😋其實佢最好食唔係餃子 而係任拎唔嬲嘅辣菜脯 非常辣但醃得好入味嘅辣
📍:太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖
🚗:太子地鐵D出口 步行1分鐘
📞:+852 4614-9740
💲:~HKD60/head for lunch
Food quality
✔️:10隻湯餃配茄湯 (京葱羊肉餃、南瓜忌廉雞肉餃)
👌🏼:10隻煎餃子(粟米芝士雞肉餃、菜芯豬肉餃)、熱豆漿
總結:
😋南瓜忌廉雞肉餃就相對冇咁驚艷 不過都好食
😋其實佢最好食唔係餃子 而係任拎唔嬲嘅辣菜脯 非常辣但醃得好入味嘅辣鹹白蘿蔔乾 必食 但真係超辣🥹
🤔煎餃就係好家庭式嗰種煎法 普通冇咩太特別 個人就覺得煎餃配芝士🧀呢個配搭就永遠冇死嘅 粟米芝士雞肉餃惹味過菜芯豬肉餃
🤔豆漿幾好飲嘅 但$20/瓶真係貴咗啲
😨排隊名店 好食嘅嘢係要啲等候時間 同埋好逼 坐得都唔太舒服😅 冇服務可言但冇收加一就合格啦