明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (香港康得思酒店)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2014-03-12 4774 瀏覽
想試好一陣子。去過3星中菜龍景軒,好奇1星既明閣有咩分別呢?上到朗豪酒店6樓,一出𨋢已經有有招呼我地,服務周到,裝潢華麗有氣派,環境氣氛都一流。芋角炸得幾好,十分鬆脆唔油膩。一口咬開有大大舊鵝肝,絕無欺場。清清既芋頭味,鵝肝味唔係好濃,或者係怕蓋過芋頭味掛。比較淡,冇想像中特別。本來猶疑應該叫傳統既蜜汁叉燒定黑毛豬叉燒。反正一場黎到試下個黑毛豬啦。LI個係我成餐飯最鍾意既一道菜。好好食。  都幾厚切,肥瘦比例冇得頂,肉質鮮嫩無比,蜜汁味道剛到好處,唔會過甜。 皮好薄,有成幾隻蝦,蝦肉好爽口。好後悔唔一啖食左佢,入面D汁漏左出黎。雖然漏左D汁,但已經足以令我成口滿佈紹興酒香。 皮好滑好薄,晶瑩剔透,滑到有D難夾起。好大件好多餡,但係味道普通,除左好淡松露味,冇乜其他味。用茶杯上幾特別,感覺格外矜貴。不過食落毫無驚喜,味道普通不過。 我寧願食上上拉麵小籠包。最失望既一道。先講優點。賣相精緻,菜式特別,鵝肝伴蓮藕,煙燻魚凍,黑魚子帶子蝦粉皮同花生醬春卷。唯一欣賞係魚凍,一放入口,成口充斥住煙燻味,真係好特別 魚凍口感都好得意。帶甜既蓮藕爽脆,鵝肝好大塊但冇想像咁香。其餘兩樣食完有點不試

鵝肝荔浦芋角
西班牙黑毛豬蜜汁叉燒
醉蝦餃
松露蛋白蟹肉餃
阿拉斯加皇帝蟹腳鮮肉小籠包
 我寧願食上上拉麵小籠包。
四式珍𤨩
 魚凍口感都好得意。帶甜既蓮藕爽脆,鵝肝好大塊但冇想像咁香。其餘兩樣食完有點不試也罷既感覺。
芝士焗釀蟹蓋
全個蟹蓋釀滿蟹肉,值得一讚。芝士亦好厚,焗得好香,芝士味滲有烤焗味,出色。但主角蟹肉卻又嚡又冇味,一點鮮甜都稱不上。
海生蝦炒蛋白
原以為蛋白會炒得好滑。還可以啦,一層一層都幾有趣,而且賣相了得。配甜醋食,感覺好似食緊大閘蟹。唔差,但太高期望,有點落差。
甜夢仙境
最後叫甜品。乾冰效果真係做到仙境般,不過好睇唔好食。比較好既係豆腐芝麻布甸,豆腐同芝麻我都鍾意,配搭起黎好襯,兩種味都食到。

本來想試流沙包,原來星期六日先有。

整體黎講都幾好既,成個experience都唔錯,不過咁既價錢我會對食物質素期望高D。
2014-03-11
西班牙黑毛豬蜜汁叉燒