2017-07-13
星期日去沙田踩完單車,就行左去沙田圍果邊食野,因為係晚飯時間,所以周圍都好多人!!因為朋友想食中菜,所以選左叉燒大王呢間。佢有外賣部同堂食部,分別連住兩個舖位,堂食多人等之外,外賣都好旺!外賣好多人叫叉燒,果然係招牌菜!我地等左陣就有位啦!外賣部。黎得梗係要食出名既叉燒啦!叫左半肥瘦林叉,例牌,比想像中大碟。好多蜜汁,甜甜地。叉燒好林,有少少肥肉痴住,肥瘦剛好。個邊邊有少少焦位,食落更香口!個蜜汁真係做得好好!正!豉椒炒蟶子望落好多汁,但唔咸,蒜蓉、豆豉同辣椒炒得好香。蟶子好大只,因為好厚肉,又炒得剛好熟,所以咬落好爽口!好好肉!齋睇個名,無圖既真係唔知咩黎但見到好多枱客人都有叫,所以就試下!豆腐先釀免治肉,煎熟再上汁(我估,哈哈),所以豆腐表面有焦。豆腐好滑,份量多,食兩舊已經好飽!煱底有爉燭熱住,所以食左陣豆腐都仲熱辣辣,個汁滾住,唔會琼,不過小心痴底茄子煱好多茄子!醬汁好惹味,一上枱陣味好香!茄子應該先炸左,所以唔會爛晒,仲可以一舊舊甘完整夾到!食食下發覺有一粒粒既肉,原來係金華火腿!唔怪得之甘香口。呢煱茄子送白飯食一流!呢度甘多街坊黎,應該係區內熱棒既餐廳!下次踩完單車再黎食過
我地等左陣就有位啦!
外賣部。
黎得梗係要食出名既叉燒啦!
豉椒炒蟶子
望落好多汁,但唔咸,蒜蓉、豆豉同辣椒炒得好香。
蟶子好大只,因為好厚肉,又炒得剛好熟,所以咬落好爽口!
好好肉!
茄子煱
呢度甘多街坊黎,應該係區內熱棒既餐廳!下次踩完單車再黎食過!