2024-09-21
今晚去沙田搵食,朋友話新城市有間西餐做得唔錯。原本我仲以為會去沙中,好運果邊試d新開既餐廳,不過食完就發覺呢間Butlery真係唔錯。睇睇menu,選擇相當多,有前菜有小食,主菜有齊pasta、burger、steak,甜品都有好多款,而且唔係hea既。我地就叫左下面呢幾樣:白酒忌廉汁藍青口青口用左藍青口,size細少少好正常,不過口感保證嫩。白油忌廉醬汁好濃郁,調味都好到位,香味亦都好豐富。汁做得好既話,做appetizer,就算有濃厚忌廉汁,都唔會覺得食完就膩左,仲會想佢俾多兩片多士黎沾汁。燒法國春雞配意大利飯燒春雞火侯控制得唔錯,肉質嫩滑,而且調味都幾好。佢地既自製醬汁亦都幾特別,係類似是拉差辣醬既汁,又開胃又惹味,仲帶d刺激感。Risotto同樣係泰式既調味,薑黃味濃,香料味重。配菜亦都好豐富,蘑菇、牛油果粒仲有法邊豆。海膽煎帶子 蟹肉海膽忌廉汁扁意粉意粉面頭就放左煎香左既帶子,上面再放埋海膽,賣相唔錯。意粉醬汁既濃度同青口既醬汁一樣,都係咁濃郁。除左食到蟹肉,海膽味都幾濃,同意粉相當夾。番番去帶子同海膽度,煎帶子做得幾好,表面sear得唔錯,入面冇過熟,口感仲好好。海膽質素都
白酒忌廉汁藍青口
燒法國春雞配意大利飯
海膽煎帶子 蟹肉海膽忌廉汁扁意粉
意粉面頭就放左煎香左既帶子,上面再放埋海膽,賣相唔錯。意粉醬汁既濃度同青口既醬汁一樣,都係咁濃郁。除左食到蟹肉,海膽味都幾濃,同意粉相當夾。番番去帶子同海膽度,煎帶子做得幾好,表面sear得唔錯,入面冇過熟,口感仲好好。海膽質素都好好,生鮮、鮮甜、香。
Bultery’s Pancake
好奈冇食類似既疏乎厘pancake。佢地既疏乎厘pancake口感極鬆軟,好似食緊棉花糖咁鬆軟同入口即化。我地叫原味,但完全唔會單調,因為除左有cream、楓糖漿同生果,佢地喺牛油度都俾左心思,牛油係有調味既焦糖牛油。成個甜品好食又唔heavy,令人有種想再番黎食既感覺。
食到飽一飽。佢地既野食除左味道同份量都唔錯之外,其實都幾有特色。甜品有日式風格,主菜又可以做到泰式感覺。menu選擇多,就算黎多幾次都仲有唔同野試。