2013-10-21
預早兩日喺openrice網上 "tablemap" 訂下午6點半枱,而金川呢排早一日訂枱,每人送兩隻生蠔。到咗當日早上,金川打電話嚟confirm booking,順便話俾我哋知冇生蠔。夜晚6點半準時到達,但冇人應酬,等咗5分鐘先有人招呼我哋入座。入座後第一時間寫刺身,交紙後先寫炸物。為防要等好耐,寫定多一張刺身,點知唔覺意交埋!一如所料,刺身等咗起碼25分鐘先到,炸嘢反而快啲,而過多10分鐘上埋第二轉刺身,跟住其他嘢唔使等好耐,總之枱面一路都有嘢食,唔快都唔緊要。吉列炸蠔,夠熱夠脆,蠔肉唔霉有蠔味。炸芝士年糕,好油,勁熱,年糕皮好黏牙,入面芝士好流但唔太漏,但要小心灼傷條脷。甘蔗蝦(炸蝦球),比以前差咗,縮咗水兼靭皮,唔係好得。香茅雞翼,好明顯係咖哩雞翼加脆獎粉炸,難食,小弟整走咗表面啲脆皮先ok。蜜椒雞翼,即係加咗蜜糖嘅香茅雞翼,反而又勁好味喎!!和牛清湯火鍋+肥牛,好味,好香,肥牛有牛味又唔靭,ok架~泰式生蝦刺身,蝦身爽口但無味,靠香料辣汁撘救,少辣。火焰沙律三文魚壽司,細細件但幾好食。第一轉刺身:三文魚、甜蝦,比較鮮甜。魚、希靈魚、醋鯖魚,一般。第二轉刺身:多咗鱆紅魚,都
吉列炸蠔,夠熱夠脆,蠔肉唔霉有蠔味。
甘蔗蝦(炸蝦球),比以前差咗,縮咗水兼靭皮,唔係好得。
蜜椒雞翼,即係加咗蜜糖嘅香茅雞翼,反而又勁好味喎!!
和牛清湯火鍋+肥牛,好味,好香,肥牛有牛味又唔靭,ok架~
泰式生蝦刺身,蝦身爽口但無味,靠香料辣汁撘救,少辣。
火焰沙律三文魚壽司,細細件但幾好食。
第一轉刺身:
三文魚、甜蝦,比較鮮甜。魚、希靈魚、醋鯖魚,一般。
第二轉刺身:
多咗鱆紅魚,都鮮甜。但希靈魚唔知點解越食越甜,甜到我作嘔。醋鯖魚就好似壞咗咁有怪味,好難食所以剩低晒。
飲品有凍、熱杯裝柚子蜜,好甜。罐裝有藍冰啤酒、海珠啤酒、可口可樂、忌簾、+C、芬達提子汽水。
甜品要出去攞,款式好多,質素好高,絕對要留肚食!最推介係北海道牛乳布甸,而其他都值得品嚐!佢做得細細件,可以俾各位全部都食啲,試啱先再攞。而呢度係冇雪糕嘅! 由入座到食飽都係個半鐘多啲,未夠鐘都已經可以捧住個肚走,只要早啲遞多啲單就ok~~
服務嚟講一般,因為交流只在於入座、遞單、追單(好少漏單)、埋單。但同佢哋講唔該係會客氣回應嘅~
題外話/補充資料:
網上訂位好方便!