2024-02-07
難得平日約到好姐妹食飯,自然要揾間igable得黎又好食既餐廳。聽聞呢間係沙田人氣店,當日6點到,已經有數台客人用餐,到我地大約7點幾離開既時候,餐廳都9成滿,睇黎都頗有口碑。餐廳門口用左橙色,好搶眼餐廳內部主要以綠色同橙色位置,感覺係歐陸復古田園風,大片既圓拱形窗,好適合打卡講返食物,一黎見到special menu, 有杯開心果奶昔,果斷落單。本身對呢杯奶昔唔算好期待,因為通常都比較甜,但見奶昔其中一樣 signature,又係開心果就試試。比預期中好飲,奶昔黎講唔算甜,成杯奶昔放左好多開心果碎碎,好有咬口,而且本身奶昔都用左唔少開心果blend,充滿開心果既堅果香味,好正,一定要叫黎試試。叫左一份白酒忌廉青口,青口肉唔算大,但分量都幾多下,白酒忌廉汁無咩酒味,但個汁食落唔會膩,麵包都烘得很酥脆,配埋個汁幾好食,推薦呢份楓糖煙肉安格斯漢堡上檯時係熱辣辣,而且麵包係明顯有烘過漢堡入面芝士好拉絲煙肉乾身脆口,漢堡肉好有牛味,仲有少少肉汁,加上烘過既漢堡包,一口咬落去,好有層次,有種食到好味漢堡包既邪惡滿足感呢份牛排都不錯,我地叫左5成熟,牛排分量幾多,除咗有少少筋外,整體牛排都很嫩,但
餐廳門口用左橙色,好搶眼
呢份楓糖煙肉安格斯漢堡上檯時係熱辣辣,而且麵包係明顯有烘過
呢份牛排都不錯,我地叫左5成熟,牛排分量幾多,除咗有少少筋外,整體牛排都很嫩,但牛味不及啱啱既漢堡。
薯條炸得剛剛好,分量都多,牛排下面墊底既蔬菜都有用心烹調過,最喜歡係配牛排既肉汁,有食過一D鋪頭肉汁調味好重,蓋過曬牛既味道,但呢個同個牛排好夾,濃淡合適,如果想食牛排同薯條可以同時滿足兩個願望。
最後,當然要食最出名既梳芙厘pancake
叫左Tiramisu味,因為pancake 係即叫即整,都等左一陣,但上到檯就知唔白等,
上到黎就聞到蛋香,梳芙厘好動L,我同姐妹兩個係度打左陣卡,都無話好快就塌左
切開好澎湃,入口有pancake 既鬆軟空氣感、咖啡糖漿同可可粉mix既tiramisu味道,好好食,我同姐妹好快就清左碟,覺得可以改善既位置係邊既雪糕配咖啡或者朱古力雪糕再夾D,但整體已經好好味,本身自己唔多好梳芙厘pancake,因為太空氣似食左個空虛,呢份唔會,推薦要試下
最埋單600幾,我地係捧住個肚出去,估計3個人share都得,因為食物分量比想像中大,整體所有食物都好食,好滿足,不愧係沙田人氣餐廳。