2014-11-24
喺屋企食左幾晚自家製既粗茶淡飯,忍唔住今晚出去食,唔駛自己煮同洗之餘老公又唔駛捱我啲"手藝",hahah!!!選擇意粉屋一來以前成日去呢間拍拖(其他分店),覺得食物好味,價錢唔算太貴,二來剛剛喺附近買完嘢,三來有會員卡,幾個原因加埋夠哂!(仲有係坑口唔知仲可以去邊食好)一心想吃薄餅,甫坐下店員就推介匯豐卡優惠餐,望過下又冇特別我想吃既野,雖然價錢係抵,但我唔啱食都冇用,所以反而點了另一個$368既二人套餐,有兩客龍蝦湯,自選主菜兩款及兩客飲品,我就揀左今期推廣既燒羊架墨汁飯,以及巴馬火腿(芝士)火箭菜Pizza,由於一向好鐘意酥皮湯,但又怕太飽,所以只係其中一客加了酥皮,主力俾老公吃,我痴少少過下口癮就算(其實都有一小半,wahahha)。落完單話咁快就有湯飲,酥皮焗得算唔錯,色澤剛好,不會過燶,之不過呢,食落冇以前咁香口,還好我會全部浸湯吃,所以尚可接受。龍蝦湯配料沒以前多,除了幾件龍蝦肉外,就只有蘑菇,以前可是有少許帶子同蝦的,不過湯既味道依然夠濃,唔知係咪有落師傅呢!湯未飲完,巴馬火腿火箭菜薄餅就上了,平時好愛芝心批,不過呢度冇,所以只好食薄批,唔會太飽及成口麵粉。飲完湯先動手食