💎總評分:6.5/10-好耐以前已經聽聞過大埔呢間出名食潮式粉麵嘅小店,最近發現分店殺入油麻地,即刻嚟試試。舖頭叫「老虎岩」係因為老闆細個時住喺樂富,而樂富嘅前稱就叫老虎岩🐯,嗰時老闆嘅爸爸亦都係從事牛雜粉麵🍜,所以飲水思源底下,就將新餐廳命名為「老虎岩」啦!除左牛腩之外,順住芫荽熱潮☘️,小店自家制嘅「寵茜燒賣」亦打出名堂,好多芫荽愛好者特登嚟潮聖嫁!1️⃣ 牛腩芝士蛋三文治 $42(全份)作為小店嘅推介食品之一,餡料都算豐富有爆餡效果🥪。牛腩🐮同芝士🧀嘅配搭好有fusion感覺,小編都係第一次食,牛腩嘅香味配蛋香🥚,夾住蕃茄同熱溶嘅芝士,賣相望落吸引🤤,食落的確有驚喜,每啖都非常惹味,好邪惡嘅三文治👍🏻!2️⃣ 自選粉麵餐 (米粉+原汁牛腩+牛筋+鳳城水餃) $52一場嚟到當然要食碗麵🍜,自選粉麵餐有三個湯底可以選擇,腩汁湯底、麻辣湯底(+$3),同小編㨂嘅招牌牛骨湯底🍖,雖然好香牛骨味,但略嫌比較多油😣,食到成口都有油淋淋嘅感覺。當日只有原汁牛腩供應,所以小編就試唔到另外兩款 -「新鮮牛腩」同限量供應嘅「爽腩」。原汁牛腩係用冰鮮安格斯半肥瘦牛🐂,食落真係肥瘦適中,但係份量就比較少,每塊都偏
💎總評分:6.5/10

1️⃣ 牛腩芝士蛋三文治 $42(全份)
牛腩芝士蛋三文治

一場嚟到當然要食碗麵🍜,自選粉麵餐有三個湯底可以選擇,腩汁湯底、麻辣湯底(+$3),同小編㨂嘅招牌牛骨湯底🍖,雖然好香牛骨味,但略嫌比較多油😣,食到成口都有油淋淋嘅感覺。當日只有原汁牛腩供應,所以小編就試唔到另外兩款 -「新鮮牛腩」同限量供應嘅「爽腩」。原汁牛腩係用冰鮮安格斯半肥瘦牛🐂,食落真係肥瘦適中,但係份量就比較少,每塊都偏薄🙁,對比起一般牛腩麵店即使價錢相約,份量未免有D寒酸🙇🏻‍♀️。至於牛筋就煮得好入味,鳳城水餃🥟都OK足料。
自選粉麵餐

3️⃣ 芫荽燒賣 $16/4粒
小店另一名物,喺門已經有大大個蒸籠俾人買幾粒當小食拎走,亦有生燒賣可供客人買翻屋企自行蒸熟👨🏻‍🍳。燒賣以手打聞名,果然口感唔錯,咬落唔會好散又唔會好膠👌🏻,芫荽味唔會過重balance得唔錯☘️,整個配搭新鮮得嚟又幾好食,就連小編唔係莞茜控都覺得值得一試💪🏻。
芫荽燒賣

終於一試呢間久仰大名嘅老字號,三文治係有驚喜😋,芫荽燒賣雖比一般貴但口味獨家都值得一試,反而牛腩麵有點失望👎🏻,質素見仁見智,個人覺得性價比偏低,以牛腩嘅份量嚟講,用相等價錢喺附近可以搵到更多選擇。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 舖頭位於油麻地旺區,比較難泊車,唔介意泊街嘅朋友亦都可以揸車去,如果唔係小編會推薦搭公共交通工具。
2022-03-10
牛腩芝士蛋三文治