2023-11-07 461 瀏覽
呢間餐廳好搞笑-吔咩嗲 吔嘢事無所,餐廳唔係對面大街但一樣人來人往,小小的店內但都坐滿了人餐廳係行日式簡約風,同埋門口有書本擺設,店員又好親切,小店就係有種舒適和諧治癒感覺,係我食過咁多餐廳好少見定食餐牌好簡單,主要分為熱菜同冷菜,款式超級多,花多眼亂都諗咗一陣而顧客可以自由選擇冷熱菜比例,豐檢由人我地兩個人叫咗2個定食,共5款熱菜+3款冷菜,定食包兩碗日本米飯(其中一碗升級加牛油+蔥花+醬油)同是日湯(野菌洋蔥湯),飲品加配了熱黑豆麥茶同凍無糖大馬士革綠茶。初初見到一碟碟靚咁精緻以為唔會好飽,點知食下食下原來份量都唔少。食物品質亦比想像中好。食得出只係充分利用廚藝同食材配搭發揮食物嘅味道,無味精嘅過濃味道,不温不火,值得再來。首先講下3款冷菜,金平牛蒡、南瓜沙律配煙肉堅果、沙律菜配百香果柚子檸檬汁牛蒡香甜又保持住有咬口,唔會變得太淋,而南瓜沙律味道清甜同時又軟滑嘅質地,沙律菜比較驚喜嘅一碟,外表同材料其實同普通沙律菜一樣,但加上百香果柚子檸檬汁之後將各種沙律菜變得好有果香,會吸引你食落去再講5款熱菜,即製清酒味醂煮蠔、即製惹味大阪燒、大阪城炸紫薯餃子配櫻花蜜、安格斯牛板腱配自製洋蔥蘋

再講5款熱菜,即製清酒味醂煮蠔、即製惹味大阪燒、大阪城炸紫薯餃子配櫻花蜜、安格斯牛板腱配自製洋蔥蘋果醬、秘製Masala雞

蠔細細粒但鮮甜多汁,再加上用清酒煮,酒香融入蠔肉,正

而大阪燒以素食蔬菜即製而成,同出面既大阪燒一樣有惹味醬汁,但少了一份邪惡感,食下食下唔覺唔覺就食晒
而炸紫薯餃子係餐牌上無嘅"隱藏"選項。原來係兩大件餃子,脆脆的餃子皮入面充滿柔軟的紫薯蓉,再加上櫻花蜜甜味,同時帶有淡淡的花香,同紫薯的自然甜味相輔相成。
安格斯牛板腱同翠玉瓜捲成一捲,烹調後仍然嫩滑多汁,配埋洋蔥蘋果醬汁好好味
最後秘製Masala雞,香煎雞扒上加上瑪莎拉醬,雖然餐牌上見到有隻辣椒但感覺唔太辣,大多係番茄蓉香料味,亦唔會蓋過雞肉原本嘅味道。

呢間餐廳唔止係提供美味食物,仲有優美嘅用餐環境同親切嘅服務,感覺似係忙碌完一日後嘅避風港,令人溫暖舒適