2023-12-07 61 瀏覽
今天要介紹的餐廳位於北角匯二期既法國餐廳。呢間餐廳係法國拎左米芝蓮一星,餐廳裝修簡單,有室內雅座及戶外露天區,部分座位可以望到維港景色,而且價錢唔貴,可以一邊望海景一邊品嚐質素唔錯既西餐係幾寫意的。今次我地叫咗兩個set lunch,每一個各有一份Starter、一個main course及一杯餐飲。餐前麵包 自家製法包外脆內軟保持微溫,蘸上自家製銀魚柳蛋黃醬,醬帶有少少鹹香味。薏米雞湯第一次飲呢款湯,用左薏米、煙肉同雜菜粒等,好有口感。鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉 $138長通粉配蝦同辣肉腸一齊,餸亦幾多可以一啖通粉一啖餸。蕃茄嘅酸甜同辣肉腸嘅少少辣味夾埋一齊,幾不錯。香煎鵝肝配蘑菇意大利飯 $158risotto 加左好多蔬菜粒,食落好爽口意大利飯口感偏軟身,每粒飯都好掛汁,而且加左好多粒粒令口感好豐富,有青瓜粒、蘑菇粒、翠玉瓜粒,仲有飯上有一件鵝肝,鵝肝亦煎得好香脆。📍Briketenia北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖港鐵北角站 A1 出口, 步行約2分鐘

餐前麵包

薏米雞湯
第一次飲呢款湯,用左薏米、煙肉同雜菜粒等,好有口感。

鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉 $138

香煎鵝肝配蘑菇意大利飯 $158
risotto 加左好多蔬菜粒,食落好爽口

📍Briketenia
北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖