1K
2023-06-20 45 瀏覽
灣仔 合和中心 對面 QRE  Plaza 係我們喜歡的飲食中心, 交通方便, 今晚想食西餐, 選擇了  Bifteck.  餐廳位於 QRE Plaza  高層.門外看看餐牌,  合意啊!餐廳面積闊落,  梳化座椅配雲石檯,  感覺高尚.  燈光悠和, 帶點浪漫氣氛.有大型酒吧,  主要入口歐州酒. 餐廳以正統餐具擺在桌上, Menu 清晰, 選擇多.Tasting Menu 4 course,  $568/person,  First course:  Yuzu Soy sauce Scallop 第一道頭盤:帶子薄片, 加上柚子 鼓醬汁  日式食材,  帶子薄片味鮮甜,  鮮味十足, 加上柚子汁嘅點綴,  清新提鮮, 上面那薄脆好香口.Second course: daily soup  第二道 餐湯今日嘅湯係南瓜忌廉湯, 湯夠熱, 濃稠適中, 南瓜質感幼滑, 鮮甜黏口,  味道濃郁 ! 放入嘅麵包粒吸引哂湯汁嘅精華,  係這個湯嘅精髓.Third course (3 choose one)  Grilled Hanger Steak with Sukiyaki Gravy (+
門外看看餐牌,  合意啊!
有大型酒吧,
主要入口歐州酒.
餐廳以正統餐具擺在桌上, Menu 清晰, 選擇多.
 第一道頭盤:帶子薄片, 加上柚子 鼓醬汁
Yuzu Soy sauce Scallop 帶子薄片, 加上柚子鼓醬汁
南瓜忌廉湯
放入嘅麵包粒吸引哂湯汁嘅精華,  係這個湯嘅精髓.
Third course (3 choose one)  Grilled Hanger Steak with Sukiyaki Gravy (+ HK$98-)
第三道主菜   封門牛柳配壽喜燒汁, 烤蘿蔔及薯蓉.
擺碟靚, 封門牛柳具有細緻質地和濃郁的肉味, 是高級牛肉.
Grilled Hanger Steak w/Sukiyaki Gravy 封門牛柳配壽喜燒汁
五成熟既封門牛柳, 份量足夠,  肉質粉嫩,  牛味比較濃, 口感相當好, 脂肪平均又夠肉汁, 沾上壽喜燒汁更好食.
牛味香濃, 肉質軟綿綿絮, 咬下肉嫩味濃, 入口化在嘴里, 美味而不膩.
薯蓉幼滑, 好夠味, 份量足夠.
Side Order French fries w/ Truffle Mayo   另加,  法式薯條配松露醬
炸薯條外層香脆, 內裡軟綿,  薯味超濃郁, 搭配了松露醬, 松露香味突出. 令人吃不停口.
r French fries w/ Truffle Mayo 法式薯條配松露醬
Fourth course: Oolong   烏龍茶提拉米蘇
烏龍茶茶味十分特出,  同個蛋糕十分夾.  蛋糕質地香滑, 提拉米蘇的口感綿密柔軟,  口感非常好.
Oolong 烏龍茶提拉米蘇
法日混搭餐廳,  食品製作精緻, 味道和風味也吸引.
南瓜忌廉湯
Oolong 烏龍茶提拉米蘇