2023-06-20
灣仔 合和中心 對面 QRE Plaza 係我們喜歡的飲食中心, 交通方便, 今晚想食西餐, 選擇了 Bifteck. 餐廳位於 QRE Plaza 高層.門外看看餐牌, 合意啊!餐廳面積闊落, 梳化座椅配雲石檯, 感覺高尚. 燈光悠和, 帶點浪漫氣氛.有大型酒吧, 主要入口歐州酒. 餐廳以正統餐具擺在桌上, Menu 清晰, 選擇多.Tasting Menu 4 course, $568/person, First course: Yuzu Soy sauce Scallop 第一道頭盤:帶子薄片, 加上柚子 鼓醬汁 日式食材, 帶子薄片味鮮甜, 鮮味十足, 加上柚子汁嘅點綴, 清新提鮮, 上面那薄脆好香口.Second course: daily soup 第二道 餐湯今日嘅湯係南瓜忌廉湯, 湯夠熱, 濃稠適中, 南瓜質感幼滑, 鮮甜黏口, 味道濃郁 ! 放入嘅麵包粒吸引哂湯汁嘅精華, 係這個湯嘅精髓.Third course (3 choose one) Grilled Hanger Steak with Sukiyaki Gravy (+
第一道頭盤:帶子薄片, 加上柚子 鼓醬汁
第三道主菜 封門牛柳配壽喜燒汁, 烤蘿蔔及薯蓉.
擺碟靚, 封門牛柳具有細緻質地和濃郁的肉味, 是高級牛肉.
炸薯條外層香脆, 內裡軟綿, 薯味超濃郁, 搭配了松露醬, 松露香味突出. 令人吃不停口.
烏龍茶茶味十分特出, 同個蛋糕十分夾. 蛋糕質地香滑, 提拉米蘇的口感綿密柔軟, 口感非常好.