2009-12-27
聽聞老富昌,中環店最好食。今晚試過,與之前到尖沙咀店比較,真係好食D 噃!可能加上格調/環境也有比較吧!一行八人,有二人食$728二人餐,其餘食$278四courses。7:30 order好,等了35分鐘才有野食。期間不停供應脆脆的法包。我地仲要等埋,多幾度菜的二人餐既步伐,才上Appetizer、Soup、Main、Dessert …..zzzzzz。*白酒煮蜆,嘩!未食過咁重酒味的煮蜆,蒜味與白酒合二為一,白酒湯飲多幾啖,有點醉意。在咁凍天氣下,很暖身。蜆殼厚,唔等於肉厚,蜆肉仲有點腥!所以蜆反而變左配角。煙三文魚蟹肉牛油果卷,可能煙三文魚本身咸,蟹肉又咸,三文魚較瓦色,好似唔係好新鮮,整條卷,口感好似玩具「鬼口水」。是日餐湯:南瓜薑忌廉湯,有試的人都異口同聲說,好似食蕃薯糖水。又係噃!我愛薑味濃既野,但apply在足料南瓜湯度,真係有錯覺唔係飲緊南瓜湯。*法式煎鵝肝,同事說有脆面,略嫌熟左DD,不過都唔錯。*香草田螺,看來都幾肥美,薯蓉也滲著田螺香。*青檸雪葩,估唔到主菜前,食個冰涼的清新雪葩,會係咁醒神醒胃。法國人真識享受!我的主菜:香草檸檬焗加拿大海鱸魚配蕃茄沙沙。因為要等
*法式煎鵝肝,同事說有脆面,略嫌熟左DD,不過都唔錯。
*香草田螺,看來都幾肥美,薯蓉也滲著田螺香。
我的主菜:香草檸檬焗加拿大海鱸魚配蕃茄沙沙。因為要等齊全枱人上,廚師煮好都要放埋一邊,我的魚已被放涼。魚肉嚡口又無味,亦唔覺有咩蕃茄味。另一同事食既煙燻比目魚扒,原來仲好食!兩片魚扒用燒汁煎得入味,感覺似雪魚味!!伴吃的鮮果沙律更是開胃之選!!
又試左同事的穀飼肉眼扒,也出奇地juicy!
甜品:焗朱古力布甸配雲尼拿雪糕,雖然流心度未有一傾而出,但無論布甸部份或朱古力漿,都是沒怪味的香濃朱古力味。但係球雲尼拿雪糕,未免水準太平凡了。
暖蘋果甘保雲尼拿雪糕,非常之不滿!蘋果切大粒,用糖水煮煮,上碟再灑上餅碎,咁就叫Apple Crumble!!!?超求其!唔好食!
*是二人套餐食物*
今個set我揀錯左main course;揀錯左甜品。但係人地o個D又好好食喎!
以這個價錢、這個如堡壘格調的環境、食物質素,真係好抵食!