2021-10-04 386 瀏覽
今日4人行,揀左呢間在Soho 的特色泰國菜,近期好Hit嘅打卡勝地,喜歡呢度環境好Chill ,放工之後可以飲下洒,食下小食,傾下計,我哋訂左8:15 ,去到全埸爆滿,環境昏暗,裝修好有泰國feel,播住音樂,睇住調洒師一邊調洒一邊同客人傾偈,真係猶如置身係泰國咁,另外如果唔怕熱可以要求坐門口位置,嗰個位一路睇住條街一路飲嘢好有feel,職員當中有泰國人,有香港人應該係老闆,佢好努力介紹佢哋餐廳嘅推介食物,其實佢餐牌唔算多嘢食,都係果句,貴精不貴多,咁多選擇都係唔會點得晒,價錢方便如果坐落喺中環其實都尚算合理,當然份量可以多少少就最好,係飲品貴咗少少,食物質素超級有泰式風味,因為廚師係正宗泰國人,鍾意食重口味泰式香料味道,朋友唔可以錯過。▪️Thai larb lettuce wrap $158泰式生菜包泰式香料醃製嘅新鮮豬肉碎,豬肉半肥瘦,加上其他辣椒洋蔥香料配羅馬生菜,好好味,我超級鍾意,唯一如果唔食得辣嘅朋友要注意,因為都幾辣💛💛💛💛▪️Thai basil chicken spaghetti $78 half 泰式香料炒意粉配雞肉呢個主要味道係來自羅勒和辣椒等香料的炒雞肉意大利粉

泰式香料炒意粉配雞肉
呢個主要味道係來自羅勒和辣椒等香料的炒雞肉意大利粉,相當惹味,一樣係辣到十足,炒得好乾身,配料仲多過意粉🤣🤣💛💛

▪️Thailand on a platter $178泰式拼盤
呢個拼盤分別有,肉碎蝦餅,炸魚餅,炸蝦棗,扎肉,炸皮蛋,味道唔錯,都係充滿泰式風味,炸得好香脆,但我覺得呢個拼盤太貴,因為份量真係好少,可能再加多少少食材或者份量,會比較合理

▪️Chicken wings $58炸單骨雞翼
單骨雞翼用嘅炸粉炸都外皮好脆,而且充滿泰國香料味道,雞肉好多肉汁,正💛💛💛

▪️Prawn toast $58蝦多士 x 2
呢個係用咗麵包包住蝦肉一齊炸,外層加左大量芝麻,蝦肉好爽,而且炸得好乾身,一啲都唔油
👍🏻必點菜式💛💛💛

▪️Lemongrass ginger squab $88
泰式香料炸乳鴿
呢個乳鴿味道好精彩,乳鴿雖然幾細隻,但佢用嘅味道好香檸檬草及泰國香料加上蒜鹽一齊食,好味差啲連骨都想食埋💛💛💛

▪️Thai Crackers $32炸蝦片
送洒必備佳品,蝦片佢哋自己炸好香脆💛💛

▪️Naem sour pork sausage $28燒泰式肉腸 x 2
呢個肉腸好特別,外層好煙韌包住啲肉一齊燒,都係充滿泰國香料,幾特別幾好味💛💛

▪️Porks neck $32燒豬頸肉 x 2
豬頸肉我覺得一般,冇乜味同埋太瘦

▪️Pineapple $32 燒菠蘿
菠蘿燒得Juice,而且好甜💛💛

▪️Red horse sunset $128 🍹 x 3
Drink 方便特別想介紹吓呢個,職員講話呢個係求醉嘅cocktail ,介紹話係高酒精同埋加咗好多唔同嘅果汁去做,佢講咗好多我淨係記得係有一 shot tequila 🤣🤣,嚟到嘅時候飲嘅方法好特別 ,佢會分開兩個杯,一個小杯係裝tequila ,大嗰隻杯係裝其他,飲法係成個Tequila連杯掉落個大杯度,咁就飲得㗎喇,幾特別幾好玩,味道都易入口嘅,但係飲咗一兩杯都唔會咁快醉既💛
📍有片睇嘅

其他飲品我就唔詳細介紹啦大家有興趣可以去體驗下,職員好樂意為你講解🥳🥳
▪️Sabai Sabai $98 🍹
▪️House wine $72 🍸
▪️Little Creatures $78 🍺 x 2
▪️Coke $ 38
▪️Cake Cutting $100
  • Thai Basil Chicken Spaghetti (Half)
  • Pineapple
  • Thai Larb Lettuce Wrap