2023-07-19
朋友揸車帶左我地去間近大棠既餐廳食泰國菜,系餐廳食嘢可以免費泊車幾好。去到門口好似瞬間去左郊區,有種外國餐廳既感覺,門口有個草地,放左啲打卡攞設比人影下相。餐廳建築物系搭出黎,除左戶外有打卡位,餐廳內部都好大好靚,有好多乾花擺設,有一種宮廷feel。餐廳除左環境一流之外,食物味道都好好,份量十足,以全泰國廚師班底主理,店員亦好有禮貌,招呼幾好。小食拼盤 細 $148拼盤有粉絲皮春卷、炸蝦餅、泰式雞卷、魚餅,每款4件。粉絲皮春卷幾有驚喜,味道好之餘,餡料爆滿,好香茹味,比起平時既春卷好食,蝦餅同一般差吾多,都彈牙,而且所有炸物都炸得乾身,食完吾會有油膩既感覺。馬莎文咖哩牛坑腩 配薄餅 $178貌相幾靚,馬莎文咖哩偏黃色,吾辣,岩哂大人小朋友。牛坑腩系腰肋骨之間既肉,最易入味既部分,炆得夠淋,吾乾身,好易咬開,不過較多筋膜部分。泰式香燒雞 半隻 $1884款菜式之中最好食一定系呢隻燒雞,燒雞用左多款香料醃製,醃得好入味,味道好好,吾洗點泰式酸辣醬都已經好夠味,而且燒得岩岩好,啲肉質好嫩滑!泰式蝦醬炒飯 $118材料豐富,飯量十足,都有6-7碗飯。蝦肉大隻彈牙又新鮮,炒飯本身味道吾重,加臘腸
小食拼盤 細 $148
馬莎文咖哩牛坑腩 配薄餅 $178
泰式香燒雞 半隻 $188
泰式蝦醬炒飯 $118
材料豐富,飯量十足,都有6-7碗飯。蝦肉大隻彈牙又新鮮,炒飯本身味道吾重,加臘腸食增加一下咸香味一流!
芒果沙冰 $68
椰青 $48
食完飯已經天黑,夜晚戶外有啲燈飾都幾靚。