今次平日lunch time經開金鐘,附近其他餐廳full晒,朋友帶我到訪「婆婆的家」,試咗幾款主打泰國風味嘅菜式,我嗌咗青咖哩豬頸肉撈媽媽麵,朋友就嗌咗泰式燒雞流心太陽蛋配白飯,同埋冬陰功炒飯。青咖哩豬頸肉撈媽媽麵($98)💚✨呢碗青咖哩媽媽麵算係今次最有驚喜嘅菜式💥!青咖哩湯底香濃,帶有濃厚嘅椰奶香,味道醇厚又帶微辣🌶️而且啲湯多到好似湯麵噉😂(明明見menu張相係用碟裝😅)但佢真係好味到我另外兩位朋友食飯嘅朋友都不停攞啲青咖喱汁送飯😆至於豬頸肉就適中,媽媽麵亦吸收晒咖哩汁,入口濃郁帶點香辣,鍾意泰式咖哩嘅朋友絕對要試!!🥰冬陰功炒飯($92)🍤🍚冬陰功味道同想像中有啲唔同,酸味比較重,唔太食得辣嘅朋友都可以一試🤔面頭已經見到有好多隻大蝦🦐,蝦肉爽口,仲有啲細洋蔥增添香氣。炒飯火喉足,米飯粒粒分明,整體來講味道唔錯🧐泰式燒雞流心太陽蛋配白飯($95)🍗🍳燒雞賣相吸引,皮烤得金黃香脆,不過肉質有啲嚡,帶有淡淡泰式香料味道,味道算係不錯😋。最特別係配上流心太陽蛋,蛋汁撈飯食落更加滑口,提升層次感🌟。整體來講係一道穩妥之選,但如果燒雞再滑啲再多啲香料味就更出色🔥。整體評價婆婆的家主打泰式家

青咖哩豬頸肉撈媽媽麵($98)💚✨
青咖哩豬頸肉撈媽媽麵

冬陰功炒飯($92)🍤🍚
冬陰功炒飯

泰式燒雞流心太陽蛋配白飯($95)🍗🍳
泰式燒雞流心太陽蛋配白飯

整體評價

婆婆的家主打泰式家常菜,整體味道有水準,最推介係青咖哩豬頸肉媽媽麵,湯底同豬頸肉嘅味道搭配得恰到好處💯。泰式燒雞飯穩定發揮,而冬陰功炒飯則適合鍾意比較酸嘅朋友🔥。如果想搵一間環境舒適、帶點地道泰國風味嘅餐廳,呢間值得一試💛!

聽講喺呢間餐廳慶祝生日,會有泰文生日歌同埋生日裝飾,下次同朋友慶祝要試!🤔
青咖哩豬頸肉撈媽媽麵
冬陰功炒飯