2023-11-28
主打泰北菜嘅泰國餐廳 "SIAM 28", 跟平時出面食嘅泰菜唔同, 泰有新鮮感🤗, 好鍾意🥰餐廳呢排做緊 "夜繽紛" 逢星期日至四, 17:00 - 21:00 Order兩杯Mocktail或者Cocktail, 就可以用優惠價$99, 任選兩款小食(泰式生蝦除外), 好抵💓💓 🥔Yellow $68混合咗泰式辣椒、菠蘿糖漿、橙汁、薑汁、薑汁汽水, 飲落完全唔覺辣, 有菠蘿同橙汁嘅清香味, 好飲👍🥔Flower $68混合咗蝶豆花、酸果蔓汁、薰衣草糖漿、青檸, 味道獨特可以一試🥔Purple Dream $78混合咗伏特加、冧酒、蝶豆花、青檸, 酸酸哋有種清新嘅感覺😋🥔Thai Pink Lady $78混合咗伏特加、生薑、梅汁、青檸、檸檬, 比較偏酸, 都唔錯任選兩款小食 $99🥔炸青木瓜沙律配自家製醬汁炸木瓜都係第一次食, 口感酥脆, 配上彈牙鮮蝦嘅自家製醬汁, 酸辣醒胃好惹味👍🥔香茅雞髀菇蛋碎生菜包以為係普通嘅家常菜, 但加咗香茅完全唔同曬, 味道即刻提升咗, 包埋生菜食, 更多咗種層次任選兩款小食 $99🥔乾扁蝦醬豆角泰式蝦醬有種咸蝦鮮味, 呢種鮮味真係好鍾意, 值得一試😋
🥔Yellow $68
🥔Flower $68
🥔Purple Dream $78
混合咗伏特加、冧酒、蝶豆花、青檸, 酸酸哋有種清新嘅感覺😋
🥔Thai Pink Lady $78
混合咗伏特加、生薑、梅汁、青檸、檸檬, 比較偏酸, 都唔錯
任選兩款小食 $99
🥔炸青木瓜沙律配自家製醬汁
🥔香茅雞髀菇蛋碎生菜包
任選兩款小食 $99
🥔乾扁蝦醬豆角
泰式蝦醬有種咸蝦鮮味, 呢種鮮味真係好鍾意, 值得一試😋
🥔香料炒軟殼蟹
廚師將軟殼蟹🦀斬件沾上脆漿, 炸得香脆, 再用泰北特製辣蝦碎炒勻, 乾身香口, 越食越滋味🫶
🥔泰皇咖哩蟹肉餅🦀 $128
淡淡蟹肉配上咖喱同薄餅, 一啖食落去, 享受三種味道同層次🤤
🥔脆炸牛舌伴泰式海鮮醬👅 $98
好大條牛舌, 仲大過隻手掌🤗, 外面炸得脆口內裏煮得軟淋, 點埋海鮮醬仲好味
🥔泰式濕炒海鮮 "停頓" 之麵 $122
賣相一流, 非常吸睛, 一上枱大家都趕住打卡📸, 全蛋麵一睇就知就炸得非常脆, 用咗麵豉做醬汁加入大蝦、大蜆、魷魚, 所有食材都食得出非常新鮮😘♥️