2023-08-27
銅鑼灣小火山🌋全港首間泰豬鍋🐷泰豬鍋Mookata顧名思義來自泰國,上面可以做燒肉,旁邊可以做火鍋打邊爐,兩樣都食到一舉兩得!🔸泰國烤鍋(安格斯牛肉及豬肉拼盤)$298我哋先叫咗一個烤肉拼盤,揀咗安格斯牛肉及豬肉拼盤🐮🐷拼盤一上枱仲有仙氣🤣就咁望落啲肉都好高質!拼盤有四款肉,分別係美國安格斯下肩胛翼板肉、美國手切穀飼封門柳、波蘭A級無骨豬腩、伊比利亞黑毛豬梅花肉。除咗燒肉仲要揀兩款湯底,本身都有六款選擇我哋叫咗香茅椰汁雞湯🐥小火山牛骨船湯。湯底一滾我哋就先試吓湯,兩款都好好飲‼️香茅椰汁雞湯,充滿椰香味好鮮甜,而牛骨湯底就好濃郁,忍唔住未打邊爐已經係咁飲🤣四款肉最鍾意都係安格斯下肩胛翼板肉🐮肉味濃郁,肉質軟腍,個人覺得火鍋比燒肉更加好食,因為佢呢度嘅湯底真係好出色💯💯🔸泰式豬梅花肉片$68我哋另外加咗一份泰式豬梅花肉片🐷中間有隻蛋可以撈勻,店員建議用嚟燒肉。一片梅花肉都好大塊,沾上蛋汁,燒出嚟幾有蛋香味🍳再點上餐廳時家聚的醬汁亞萊蒜沾醬,好惹味!🔸泰式豬肉泰式清湯配河粉$16🔸雞肉椰汁配米線$18🔸泰式鴨肉椰汁湯配米線$18🔸濃汁牛丸牛骨船湯麵配金邊粉$22🔸墨魚仔冬陰公湯配金邊粉$26
🔸泰國烤鍋(安格斯牛肉及豬肉拼盤)$298
🔸泰式豬梅花肉片$68
🔸泰式豬肉泰式清湯配河粉$16
🔸雞肉椰汁配米線$18
🔸泰式鴨肉椰汁湯配米線$18
🔸濃汁牛丸牛骨船湯麵配金邊粉$22
🔸墨魚仔冬陰公湯配金邊粉$26
🔸雞肉清邁咖哩湯配蛋麵$22
除咗烤鍋,餐廳仲有船麵,本來以為好似泰國嗰啲食兩啖就冇,一口氣叫咗六碗,估唔到呢度份量都好足,一碗都好多, 好抵食!
🔸手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁$49🦐
小火山仲有多款小食,要做一份蝦多士,炸得好香脆👍🏻
🔸泰式咖啡$28☕️
🔸十八碌扮沙冰$78
食烤肉同打邊爐必叫凍飲,泰式咖啡啡味較濃。令一杯係菠蘿沙冰🍍味道清新,可以解膩。
📍#小火山 (#銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎