2019-03-02
即使唔係成日去曼谷,都一定有聽過呢間泰國名牌 Greyhound Cafe,喺當地嘅熱門食肆,雜誌FORTUNE更加選佢為最熱門餐廳之一,唔少香港名人明星去曼谷都會去朝聖。望穿秋水,終於等到Greyhound Cafe黎香港大展拳腳,第一間喺IFC ,要過海,我哋就唔係成日有機會去試。好彩,佢卒之進軍尖沙咀,平時經過都見到佢人山人海,所以一早早有準備BOOK 定枱。雖然係泰國名牌,但係睇佢嘅MENU就知唔係SELL 傳統泰菜,反而似係FUSION 菜。泰菜我最鐘意嘅係青木瓜沙律係冬蔭公湯,所以每次去試新餐廳,我都一定會點呢兩個菜式。睇其他嘅食評話呢度嘅串燒好得,所以我哋都叫咗一客試,最後就加多一個帶子扁意粉。我個人一向都鐘意食啲偏酸嘅青木瓜沙律,所以呢度就岩晒我口味,又酸又辣,夠晒開胃。冬蔭公我就嫌佢略淡,無乜酸味。個扁意粉其實都OK,最令人失望嘅反而係個串燒,燒得比較乾身,有啲名不符實。
青木瓜沙律
串燒
冬蔭公
帶子扁意粉
題外話/補充資料:
可能因為比較多人,所以上菜嘅速度超快,都完全無理過你張枱擺唔擺得晒D 野食,就係咁上菜,然後你食淨少少,D 侍應就好想幫你收走晒佢咁,總之成個感覺都係想你快啲走:(