2021-09-25
今日係銅鑼灣想食台灣滷味,去到門口目測成幾十人排隊決定放棄😢對面開左間新式茶記都有啲人氣同價錢ok就入左黎食。.鋪頭都幾新裝修同光猛,晚市有小菜/小炒/鐵板等主食。我地叫左兩個小菜,跟餐送白飯、例湯,凍飲加+3 。 .🍴鬼馬生炒骨$88$88生炒骨仲有乾冰上碟,感覺良好,擺左一陣仲出煙,打卡一流,鬼馬生炒骨既由來原來係加左油炸鬼👍🏻又估唔到炸得脆卜卜既油炸鬼,加左個酸甜汁一樣咁脆同好夾。.🍴八珍豆腐煲$88簡單又多餸既茶記菜式,有無鑊氣都幾睇個廚師,上碟時滋滋聲,豆腐薄皮即炸,其他配料不過不失。.🍴洛奇石窩脆米炒飯$88睇Menu個名咁特別,石窩脆米炒飯足料,有瑤柱絲、香蔥、芥蘭粒、蝦、雞肉粒、蛋、冬菇,炒飯本身夠乾身唔油,加上臨尾加左脆米一齊炒,用石窩既最大好處係一直保持個熱度✔️.晚市黎講$8x包飯、湯、飲品,就算有個餐加特飲龍鳳檸樂都係+8,係銅鑼灣黎講都無咩得輸,加上地理位置方便,所以茶記黎講都真係算幾旺🤭
🍴鬼馬生炒骨$88
🍴八珍豆腐煲$88