2024-04-12
今日同屋企人去咗洪水橋嘅夢亞萊泰國餐廳食飯。呢間隱世餐廳環境唔錯,坐位寬敞,裝修都幾有泰國風味。我哋叫咗幾樣招牌菜,包括泰式檸檬明爐魚鍋、泰式飛天炒雜菜、紅咖哩雞、蒜蓉包、酸辣海鮮清湯、蟹肉炒粉絲同埋雜錦甜園拼盤。泰式檸檬明爐魚鍋呢個魚鍋用咗酸辣湯底,味道好開胃,魚肉好鮮嫩,配埋啲蔬菜同海鮮,非常豐富。泰式飛天炒雜菜呢碟炒雜菜用料十足,有蝦、魷魚、肉片、芽菜、洋蔥等,味道濃郁,鑊氣十足。紅咖哩雞呢個紅咖哩雞唔會太辣,雞肉好入味,配埋泰國香米飯,非常惹味。蒜蓉包呢啲蒜蓉包烘得非常鬆脆,蒜蓉味好香濃,趁熱食一流。酸辣海鮮清湯呢個酸辣海鮮清湯味道好夠酸辣,海鮮料都幾多,有蝦、魷魚、蜆等,好足料。蟹肉炒粉絲呢碟蟹肉炒粉絲用咗米粉,炒得非常乾身,蟹肉味好濃,好食得。雜錦甜園拼盤呢個甜園拼盤有3款甜品,包括包括泰式千層糕、椰汁西米糕及椰肉大菜糕,千層糕口感煙韌軟糯,煙韌度十足!總括嚟講,我哋對呢間餐廳嘅食物同服務都非常滿意,性價比都幾高,值得推薦。
泰式檸檬明爐魚鍋
泰式飛天炒雜菜
紅咖哩雞
蒜蓉包
呢啲蒜蓉包烘得非常鬆脆,蒜蓉味好香濃,趁熱食一流。
酸辣海鮮清湯
蟹肉炒粉絲
呢碟蟹肉炒粉絲用咗米粉,炒得非常乾身,蟹肉味好濃,好食得。
雜錦甜園拼盤