2009-08-06 13 瀏覽
豬流感一役令到好多人認識哩間酒店,經過「閉關7日」,普遍人對佢哋嘅印象都比較正面,我都支持吓佢哋,同太太、朋友去幫襯吓佢個自助晚餐!餐廳晌一樓,對住街景,地方唔算大,但裝修摩登、簡約同望落去感覺新蔟蔟,但稍嫌D位泊得逼咗少少,不過今晚因為人客唔多,所以都可以揀隔住枱哩坐,唔使同隔離枱客咁近。食物區亦都唔算大,但就至少樣樣齊,擺放得夠集中,雖然食物質素方面只屬中等,但都偶有佳作喎,況且二百鬆D,仲要打個75折俾你,折咗啱啱兩舊水搞掂(閒日價),都食得過吓!而且服務又真係唔錯,無論侍應抑或廚房師傅,都幾友善,問佢哋嘢,佢哋都盡量做俾你,唔會諸多藉口依樣唔得嗰樣又唔得,一班人去食嘢,都係尋開心啫,最怕遇到D黑口黑面嘅伙計,掃晒興!講番有D咩嘢食先,中間一張長枱一邊擺咗魚生(4款)、中西式熱盤(約14-15款,包埋輪換)、西湯、麵包;長枱另一邊就擺咗凍海鮮(4款)、沙律、冷盤(5款)、壽司(4款)、生果(5款);長枱中間高位又放咗D特色小碟(2-3款)。此外,外圍食物枱就放咗自助餐飲、甜品(10-12款)同雪糕(4款),仲有最後一部分係即製檔口,有即煮海鮮、翅湯、窩夫同切肉車!算唔算樣樣整先,

講番有D咩嘢食先,中間一張長枱一邊擺咗魚生(4款)、中西式熱盤(約14-15款,包埋輪換)、西湯、麵包;長枱另一邊就擺咗凍海鮮(4款)、沙律、冷盤(5款)、壽司(4款)、生果(5款);長枱中間高位又放咗D特色小碟(2-3款)。此外,外圍食物枱就放咗自助餐飲、甜品(10-12款)同雪糕(4款),仲有最後一部分係即製檔口,有即煮海鮮、翅湯、窩夫同切肉車!算唔算樣樣整先,反正樣樣試勻唔使多,少少咁試都飽都暈。好彩次次食Buffet有老婆一齊,樣樣都分哩食,基本上,大部份嘢食都試過晒,正如上面所講,質素方面屬中等,都唔差。

此外,仲有D細心位,好似麵包旁有座烘麵包機,烘麵包嘅特別好食
,除一般多穀麥麵包外,又整咗D蒜蓉法包,可惜係個西湯「西蘭花忌廉湯」一般,比較淡口,如果唔係已經係一餐嘅好開始喇!跟住食沙律同冷盤加特色小碟,三色甜椒沙律好味,簡單哩講就係因為D椒好清甜,其他好似鴨胸、蝦咯嗲、凍雞卷……等等都OK!到食魚生同海鮮,魚生有油甘魚、北寄貝、三文同八爪魚,有D自助餐得兩款你揀咋,食落唔腥又點鮮味,而海鮮有蟹腳、翡翠螺、凍蝦同青口,蟹腳一出成日俾隔離枱班師奶搶晒,好彩都不斷番貨,幾樣嘢同出面食開哩比,都比較細隻,尤其D凍青口,真係幾奀吓!輪到熱盤,個人心水係個紅酒燴牛尾同菲佬皮雲吞
,前者牛尾香濃入味,後者鍾意佢脆卜卜嘅菲佬皮!不過,全晚推介嘅係即煮「活蝦海鮮湯」
,真係活蝦哩,成缸活蝦擺係你面前,你要嘅時間同師傅講,佢就撈隻上哩,加埋鮮帶子、魚肉、鮮貝幫你煮,所有我都唔蝕底前後飲咗兩碗添!食咗咁多嘢,都差唔多啦,到甜品同生果時間,不過,都幾可惜,佢哋嘅甜品好一般
,當然係因為我對食甜品有要求,所以先覺得依度嘅甜品質素好一般,不過點好都好,我都有揀哩試,至少知道佢嘅甜品水準去到邊,其實要是你唔係好似我依種甜品狂,佢嘅甜品算唔錯,而雪糕係牛奶公司,最好味都係隻芝麻味!臨尾食生果,都算多款揀,有成5款咁多,出面常見都係西瓜、哈蜜瓜同菠蘿,依度仲有埋蜜瓜同木瓜,所以生果我都自己食咗大半碟,伴多個雪糕球,有益兼幫助消化
。又一餐豐富晚餐!

長枱食物區
長枱食物區
我嘅生果碟伴雪糕球
我嘅精選甜品拼盤
即煮「活蝦海鮮湯」,有埋鮮帶子、魚肉、鮮貝
成缸活蝦擺係你面前
海鮮、魚生 - 青口係咪好奀呢?
紅酒燴牛尾(上方)、菲佬皮雲吞(下方)
我嘅生果碟伴雪糕球
即煮「活蝦海鮮湯」,有埋鮮帶子、魚肉、鮮貝
成缸活蝦擺係你面前
紅酒燴牛尾(上方)、菲佬皮雲吞(下方)