2019-10-10 83 瀏覽
餐廳環境優雅,好啱三五知己一齊食晚飯。而且張生記好有水準,彷彿置身於杭州,食到杭州的感覺,不是一般香港版的上海菜❤️另外除咗餐廳嘅菜式同環境外,點茶時可以試一試龍井,香郁味甘,跟杭州菜絕對絕配!🍲 西湖桂花藕味道帶甜,有桂花清香,而且有蓮藕香味🍲 杭州燻魚表面香脆,入面軟滑,食得出師傅手藝不錯👏🏻🍲 香油馬蘭頭因為馬蘭頭係功夫菜,工序比較多,張生記切得極為幼細,入口就會感覺到豆乾、麻油、馬蘭混在一起,味道香濃,再配以一口龍井,簡直絕配!🍲 張生記招牌老鴨煲 👏🏻湯底非常香濃!湯底除咗有老鴨同筍乾外,仲落左好多既金華火腿,做到鹹香嘅感覺,湯底非常足料,我哋咁多個人都好鍾意呢個湯!抵讚❤️🍲 龍井手剝野生河蝦仁 ❤️因為佢選用嘅係野生河蝦,蝦味十分濃郁,小小彈牙感覺,保留着原本蝦既鮮甜🍲 杭州東坡肉東坡肉入口即有溶化感覺,絕對經過足夠嘅火候🍲 杭椒炒魷魚呢道菜好特別,最初以為係四季豆,但入口嘅時候發現辣辣地,原來貌似四季豆嘅叫做杭椒,再配以好嫩滑既魷魚🍲 江南鹹雞雖然叫做鹹雞,但味道都唔會好鹹,表皮做到好香脆,雞肉仍然保持住好嫩滑🍲 蝦肉小籠包小籠包都算皮薄多汁,上枱嘅時候都仲熱辣辣,所以食嘅時

🍲 西湖桂花藕
味道帶甜,有桂花清香,而且有蓮藕香味

🍲 杭州燻魚
表面香脆,入面軟滑,食得出師傅手藝不錯👏🏻

🍲 香油馬蘭頭

張新記招牌老鴨湯

🍲 張生記招牌老鴨煲 👏🏻

🍲 龍井手剝野生河蝦仁 ❤️

🍲 杭州東坡肉
東坡肉入口即有溶化感覺,絕對經過足夠嘅火候

🍲 杭椒炒魷魚

🍲 江南鹹雞

🍲 蝦肉小籠包
小籠包都算皮薄多汁,上枱嘅時候都仲熱辣辣,所以食嘅時候要小心,因為小籠包入邊有好多熱湯架~

🍲 酒釀丸子
酒釀丸子食嘅時候絕對感受到餐廳嘅誠意同埋質素,如果尼到餐廳一定要試一試!
張新記招牌老鴨湯
  • 龍井手剝野生河蝦仁