2023-05-12
每次去到深水埗都好難揀野食,因為實在太多選擇,呢次一支公係深水埗四圍閒逛,行到咁上下見到古早牛肉麵既招牌,門口勁光鮮,望入去裝修企理有特色,自己又好掛念台灣家鄉既味道,於是就行入去坐低了,一入內,果然花過心思係裝潢到,好多唔同既裝修同道具突出出國去左台灣既感覺,唔駛搭飛機都可以幻想下自己離開香港,餐牌簡單易明,用筆係牌上面勾畫一下就完成,其實我樣樣都想食,但得一個人黎,試唔到幾多食物,係咁易叫左個牛筋牛肚麵同埋蛋餅就算了!古早牛筋牛肚牛骨湯麵$64上枱既擺盆有啲心思,我鍾意,薄切左既牛肚入口仍然有咬口,牛味濃郁,而牛筋一向係我Favourite,呢碗既料就認真唔錯,咬落去腍身有味,吸哂湯汁既精華但又唔係腍到一餅野,最出色我覺得係件蘿蔔同埋個麵,蘿蔔完全掛上湯汁同鹵汁,甜到入心,麵底則有口感又非常之彈牙,令人一啖又一啖咁扒哂入口起司蛋手抓捲餅$40上枱仍然熱辣辣,有別於平時其他台灣舖食既,呢個比較乾身,香脆可口,入面係芝士同梛菜既配搭,一個人食哂四件都幾飽肚架
古早牛筋牛肚牛骨湯麵$64
起司蛋手抓捲餅$40