餐廳: 龍如酒家
資訊:

2021-02-06 1084 瀏覽
今日特意走入流浮山買金蠔,順便去食海鮮。原本諗住去海灣試吓,點知無開門,所以就揀咗去對面間龍如。入去時見唔太多人,心諗唔知點唔點,但勝在地方非常乾淨,而且枱與枱之間亦闊落,都坐得幾舒服。去門口揀咗幾款海鮮,伙記即時送去廚房煮,不到15分鐘就已經逐樣上枱,較率幾高。餐前還送兩碗海鮮湯,個人覺得送得不夠大方,流浮山亦食過幾家飯店,一般送海鮮湯係會一大湯碗上,但呢家只送兩小碗,感覺有點吝嗇。豉油王蝦 : 炸得香脆,但不會蓋過蝦嘅鮮味,食落口帶有微微脆香。豉椒蟶子皇 : 肉嫰多汁,不會煮得過老,味道剛好,不太鹹。炆斑腩 : 伙記話係得獎名菜,推薦我們一試。一般炆斑腩都會用到支竹火腩去炆,但呢度師傅做法係先微炸再炆煮,醬汁濃而不會失咗魚嘅鮮味,果然名不虛傳。砵酒焗蠔 : 味道雖然可以,但實在食落有點膩,可能兩個人份量實在太多。油鹽水浸菜芯 : 呢個反而係全餐最唔好食,有點過鹹。飯後還有免費水果及甜點。

豉油王蝦 : 炸得香脆,但不會蓋過蝦嘅鮮味
,食落口帶有微微脆香。
豉椒蟶子皇 : 肉嫰多汁,不會煮得過老,味道剛好,不太鹹。

油鹽水浸菜芯 : 呢個反而係全餐最唔好食,有點過鹹。

飯後還有免費水果及甜點。
炆斑腩
豉椒蟶子皇
豉油王大蝦
砵酒焗蠔
油鹽水浸菜芯
橙 + 椰汁糕
魚湯 + 小食
題外話/補充資料: 沒有預期反而有驚喜,各款海鮮濃而鮮,員工服務非常好,收盤很快,中間亦有幫忙換碟。最重要係價錢非常公道抵食,唔怪得我們坐低後陸續有多枱客入坐。相信日後我會再光顧。
2021-02-06
炆斑腩