2020-06-16 46 瀏覽
一路都好鍾意食雞湯拉麵,因為佢個湯底相對上冇咁濃味。今日去咗北角呢間拉麵,貪佢夠近前菜都有唔少選擇,我哋揀咗明太子雞翼同芥辣魷魚我本身個人好鍾意食芥辣魷魚,佢呢個整得好出色,因為唔會一pat嘢咁’結’,而係一粒粒好分明,仲有啲蔥配喺上邊明太子雞翼非常多汁,一咬落去啲汁爆出黎咁滯,明太子嗰部份有少少辣,唔食得辣嘅朋友都可以試吓佢仲有好幾隻特色啤酒,我本身唔係好飲得酒,所以揀咗隻酒精濃度低嘅,又有花嘅清新香味到咗拉麵嘅部份,我叫咗一個濃白雞湯沾麵,啲湯有少少似忌廉雞湯嘅顏色,飲落去一啲都唔會漏,餐牌上面可以揀配豬肉或者雞胸肉,我就揀咗四舊雞胸肉,出奇地一啲都唔鞋,應該係用慢煮嚟整男朋友揀咗辛辣味醬油拉麵,睇落去好足料,有啲松茸菇同蘆筍,雖然佢有層辣油喺面,但食落去一啲都唔油膩
前菜都有唔少選擇,我哋揀咗明太子雞翼同芥辣魷魚

2020-06-10
  • 金鶴雞白湯沾麵