2019-10-02
今日去左銅鑼灣登龍街果頭覓食🦖好多餐廳都要排隊等位。因為我好肚餓,所以見到呢間拉麵店唔洗等位,價錢又ok,就入去試試。一入到去就發現客人係要自己係點餐紙選擇要邊款麵,仲有麵的粗幼度、湯底、配菜等不同的配搭等等。我係揀左幼麵、一般的軟硬度、濃湯、普通油膩度。醬油豬骨拉麵($68)湯底都幾稠身但飲落都唔會好油膩,反而幾有豬骨味,不過有少少偏咸,食到一半要飲水清一清。建議下次揀湯的濃度時,揀淡d😛豬肉叉燒好圓,肥瘦平均,不過只有一塊,唔係好夠喉😅。比較特別的是拉麵入面的蛋並不是平時係其他拉麵店見到的溏心蛋,而是細細粒的鵪鶉蛋。不過鵪鶉蛋上碟時已全熟,所以口感一般。而豬骨湯底的味道亦無滲入蛋白入面,單以味道來說,我比較喜歡溏心蛋😂埋單的時候突然發現原來餐廳係香港開業5週年,所以我點的醬油豬骨拉麵由原來的$78,減價至$68!有少少surprised😆
醬油豬骨拉麵($68)