2023-05-10 91 瀏覽
同朋友行「618上海街」呢個由唐樓活化成嘅文青商場,順便喺裏面搵間餐廳休閒嘆個lunch,位於3樓「Lucky Ristorante」主打歐陸同日本菜,推介手工薄餅。餐廳以經典藍色襯啡色做主調,工業風帶點復古設計,內外放滿乾花佈置,亦有室外座位。我哋選擇卡座位置,身旁落地大玻璃,望住窗外落住微雨,氣氛更浪漫。兩頁Lunch set menu款式都多選擇:飯、意粉、日式定食、漢堡、牛扒、pizza,仲有All day breakfast。我哋叫咗兩個Lunch set,已包括餐湯或者沙律同埋餐飲,大家share食可以試到唔同嘢。店員親切友善,呢個環境同價錢都好抵食。ღ風乾巴馬火腿薄餅 $128⊙ 𝙋𝙧𝙤𝙨𝙘𝙞𝙪𝙩𝙩𝙤 (𝙥𝙧𝙤𝙨𝙘𝙞𝙪𝙩𝙩𝙤 𝙙𝙞 𝙥𝙖𝙧𝙢𝙖, 𝙢𝙤𝙯𝙯𝙖𝙧𝙚𝙡𝙡𝙖, 𝙍𝙤𝙘𝙠𝙚𝙩)餐廳係用意大利00粉自家製作手工pizza,再放入火山石爐烤焗,特別有風味,pizza係薄底,餅邊脆,餅身鬆軟,食到麵粉香。巴馬火腿軟熟鹹香,mozzarella芝士香濃,配合火箭菜獨特芝麻帶點辛辣味,味道層次更加豐富。ღ 蘑菇牛肝菌醬伴安格斯牛肉漢堡包配薯條 $118⊙ 𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝙗𝙚𝙚𝙛

風乾巴馬火腿薄餅

ღ風乾巴馬火腿薄餅 $128
蘑菇牛肝菌醬伴安格斯牛肉漢堡包配薯條

ღ 蘑菇牛肝菌醬伴安格斯牛肉漢堡包配薯條 $118
⊙ 𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙢𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙥𝙤𝙧𝙘𝙞𝙣𝙞 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚/ 𝙛𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙨
安格斯牛肉好厚身,表面煎得焦香,咬開鬆軟濕潤又juice,調味適中唔會蓋過濃濃牛香。漢堡麵包面烤得微脆,配合新鮮生菜、蕃茄,淋上蘑菇牛肝菌醬味道好夾,一啖食落去好口感豐富,份量都唔少,炸薯條熱辣辣外脆內軟,唔會炸到乾晒,保持到薯仔質感。

忌廉蘑菇湯、柚子沙律

⊛忌廉蘑菇湯
餐湯嚟講蘑菇比例都唔少,蘑菇味道香濃,忌廉令到口感綿滑,仲食到磨菇稞粒。

⊛柚子沙律
Lunch set包埋嘅沙律都有一梳梳柚子肉,夾埋車厘茄、火箭菜、沙律菜好fresh,配埋沙律醋酸酸哋好開胃。

⊛凍咖啡
⊛凍檸茶