2023-01-08
聖誕當然要相約三五知己去慶祝聖誕節🎄一班閨蜜 更係要搵間又可以打卡又好味既餐廳今次就揀左“Aqua”舊址 而家改名為”Vista”的意大利菜🇲🇽餐廳樓底好高 特大玻璃幕牆海景 擁有標誌性的夜景 環境一流 再細嚐佳餚 真係一級享受❤️Tasting MenuCicchetti🎄水牛芝士配意大利火腿及自家製蕃茄醬-水牛芝士質地似布袋多士 蕃茄醬微酸 絕配意大利火腿 正👍🏻手撕豬肉意大利包🎄最好味既前菜 手撕豬好似食緊肉鬆咁 好有咬口 豬肉汁好濃郁 細細個麵包帶微暖 好好味👍🏻👍🏻烤八爪魚陪萵苣、煙肉及油封薯仔🎄烤八爪魚🐙同煙肉🥓切到好細粒 油封薯仔係萵苣底 全個沙律都好清新 清一清口 迎接Pasta🍝and Risotto🍚Pasta蕃紅花意式香腸意大利飯🎄食落好似肉餅飯😂勝在夠穩陣辣八爪魚短通粉🎄好惹味既通粉 帶番茄味 辣味係小辣 通粉煙煙韌韌 唔鍾意食辣既朋友都可以試下👍🏻👍🏻Portate Principali🎄蕃茄薑汁烤熏雞-雞肉好滑 份量好多 雞肉帶蕃茄+薑味 好特別 外皮烤到有少少脆邊 值得一試👍🏻👍🏻👍🏻🎄鹽焗海鱸魚及西西里燉菜及香草油醋-出場賣相一流 有專人推住餐車出黎 係側
一班閨蜜 更係要搵間又可以打卡又好味既餐廳
Tasting Menu
Cicchetti
🎄水牛芝士配意大利火腿及自家製蕃茄醬
手撕豬肉意大利包
烤八爪魚陪萵苣、煙肉及油封薯仔
Pasta
蕃紅花意式香腸意大利飯
🎄食落好似肉餅飯😂勝在夠穩陣
辣八爪魚短通粉
Portate Principali
🎄蕃茄薑汁烤熏雞
🎄鹽焗海鱸魚及西西里燉菜及香草油醋
-出場賣相一流 有專人推住餐車出黎 係側邊打開鹽層 將所有魚肉擺係碟上面俾我地用餐 可能我地叫4個套餐 所以直接比一條魚我地分 鱸魚魚肉反而唔算好滑 味道正常~
Contorni
🎄黑松露薯蓉
-一口雞肉一口薯蓉 味道超級夾 濃郁黑松露味 薯蓉質地好綿密 唔錯👍🏻
🎄意大利車厘茄紅蔥頭沙律
-車厘茄用左醬汁醃製 唔使去皮都做到有味道 功夫一流 仲要好新鮮添 脆卜卜 食完佢 又清一清口 再來甜品時段😊
Dessert
🎄意大利芝士蛋糕
-又係有專人推餐車出黎即場整既Tiramisu 會淋上酒精係cream上面 再用火槍燒一燒 先再灑上朱古力粉 不過可能之前淋左太多酒精 有影響少少味道 同埋質地比較軟身 如果可以擺入雪櫃雪一雪 應該會仲好味~
🎄士多啤梨白朱古力撻
-第一次食白朱古力撻 質地似芝士蛋糕 甜度反而剛剛好 我覺得味道似淡口芝士蛋糕😂