2016-12-02 1659 瀏覽
銅鑼灣一直是覓食好去處,不過人多車多,想搵個高雅富有情調又唔太貴嘅餐廳係絕對需要花啲時間。位於加路連山道一帶有很多性價比極高嘅餐廳,而且很近銅鑼灣中心地帶,shopping完之後,我同朋友決定去尼間網上很多人推介的Mackie Kitchen嘆下西餐,貪佢就腳又唔嘈嘛!餐廳的燈光非常柔和,以紫、黃調為主,每張枱空間很大,而且環境夠靜,最適合三五知己聊天或慶祝特別節日。餐廳主打set dinner,有上十種main course選擇,比預期多。另有前菜及餐湯,還有各式餐飲,唔計加一其實啲餐都係百幾二百蚊倒,當然升級前菜及餐湯另計啦,咁嘅價錢換到個高質環境,完全接受,而食物質素當然唔會差啦!前菜方面,我們各加了$58升級,唔加都有凱撒沙律或田園雜菜沙律配陳年醋汁揀,不過係我哋想試特別嘢啫。個香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓賣相高級,煎好鵝肝放於脆麵包上,咬落軟硬有致,鵝肝的香味極濃,簡直是醉人的享受。另焦糖酒醋藍莓咬落既甜且酸,易入口之餘又可以洗刷剛食完鵝肝的飽膩感。至於另一個前菜大蝦占米多有整隻大蝦,蝦膏味極濃,愛蝦之人一定要試,我食完蝦肉後更拎匙羹撈埋餘下蝦汁食,朋友都笑我勁誇張。餐湯我哋都

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
大蝦占米多
餐湯我哋都升左級,各加了$38,可以試下個黑松露菌忌廉湯同蟹肉南瓜忌廉湯嘛!另外仲有多兩片麵包。兩碗湯均很大一碗,不是普通的餐湯呢! 前者當然充滿了黑松露的味道,湯濃而軟。後者除了甜甜的南瓜味外,更有蟹肉,難怪要加錢。
黑松露菌忌廉湯及蟹肉南瓜忌廉湯
終於到主菜環節,首先是黑松露麵包蟹意大利飯,$220,未食賣相已經夠過癮,飯密密地包於麵包蟹中,再灑上絲絲蟹內,黑松露醬則另上,十分精緻。食落飯是意式做法,偏濕又容易入口,是我愛的口感。黑松露味一向味濃,但此飯的蟹味仍在,沒有被其蓋過,實屬難得。
黑松露麵包蟹意大利飯
至於另一款main course則是德國式燒咸豬手,$220,可謂份量十足。豬手燒得通紅香脆,咬落係脆到有聲嫁! 豬手亦醃得入口,不用沾醬汁已有味道,沾醬汁則會變得較甜,各有特色。不得不提是伴碟薯條,份量多之餘亦絲毫沒有被豬手比下去,炸成黃金色,食落卜卜脆,仲一啲都唔油。平日啲伴碟薯條我通常食唔曬或者直接放棄,但這次我同朋友竟把它清光光呢!
德國式燒咸豬手
最後一定要講嘅係餐飲,我同朋友都叫左熱朱古力,唔洗另外加錢之餘,質素仲好高。一出場有可愛拉花已經令我哋心花怒放,仲要係兩杯唔一樣。飲落有香濃朱古力味,冬天飲真係好正。
熱朱古力
成晚我哋對啲食物都好滿意,加上環境氣氛好,下次有特別約會會再來。
2016-12-01
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓