2016-09-23 952 瀏覽
同frd睇完話劇,就係中環周圍行下搵下野食醫肚。行過見到呢間"胡鬚仔"幾得意,又想扮下外國人試下fish and chips就入左去啦。雖然間野比較嬌小,得四五張高枱,圍住幾張高櫈咁,但擺設裝修就好有風味,有船的模型同船牢標誌,仲有霓虹燈字牌寫住welcome aboard!好,就等我一齊出海"捕"魚啦!個日天口咁熱,一入去當然叫番杯凍野飲下先消下暑,望一望個飲品架都幾多選擇,酒精冇酒精都有。下晝又未想飲酒住,就叫要左杯凍檸檬茶飲,當然係用鮮檸檬,正正常常ok大杯啦。跟住諗食乜先發現fish and chips咁講究,分好多種唔同既魚。冇食開既我即刻問下店員小姐邊款受歡迎。佢又好細心咁答我,冇食開既可以揀signature,魚係hoki fillets,如果想食特別既魚就可以揀ling cod fish(鱈魚)。咁我當然聽聽話話揀signature啦!仲有得八款醬入面揀一款添,仲多選擇過點jack!可憐我有個蛋黃醬痴frd勁快幫我答左mayo,想試其他味都要等下次lu。原來佢地做所有食物都係即叫即做即炸,咁好野係要等既,我地就等左10分鐘左右啦。主角炸魚薯條終於上枱!熱辣辣炸起金黃色超

主角炸魚薯條終於上枱!熱辣辣炸起金黃色超靚,塊魚仲手掌咁大添!

我急不及待落檸檸汁再切開試下個魚,入口時仲有少少辣口,真係好香好鬆軟!魚面頭帶輕微白胡椒味,原全冇蓋到個魚本身隻甜味!同平時早餐食個啲又稔又冇味既炸魚柳完全唔同level!個魚已經夠甜我都冇乜點過蛋黃醬~可惜我個電話虧影唔到咬開左個魚中間幾靚幾鬆化!

再試埋個chips,唔係空心的,係個種中間充滿薯蓉既粗薯條!即炸已經冇得彈,加埋邪惡既蛋黃醬真係一流!

雖然好似細細地一盒咁,但食落去真係超飽!店員小姐好好幫我做左set A price,即係$60 fish and chips + $10 凍檸檬茶,成餐都係$70,咁正真係超抵!

而家再諗番都流哂口水,知道呢間野中環碼頭都有分店,等我下次撘船前再戰其他魚+唔同味既醬!