2019-04-05
一入到餐廳就見到好高尚既裝修,店員帶左我地去吧枱坐,仲送上一杯玄米茶同熱毛巾我地每人叫左份壽司盛 ($368)有9款手握壽司、前菜、沙律、味噌湯、茶碗蒸同甜品,店員仲問我地有冇咩唔食,師傅話菜單會因應時令海鮮而轉,保證大家食到既都係最當造既壽司前菜入面有魔芋、腐皮、竹輪,上面仲有木魚絲刺身沙律,新鮮沙律菜加上油甘魚刺身,開胃!壽司師傅準備好壽司碟,有醃蘿蔔、薑片同wasabi之後師傅就開始手握壽司飯,係魚身加上少少 wasabi,再同飯握埋一齊,係魚身抹上適量既豉油。師傅每上一件壽司既時候都會詳細講解食材日本宮城蠔 – 上面加左酸汁啫喱同蔥花九州宮城盛產蠔,入口溶化,海水味既鮮甜留係口腔入面好長時間,入面既wasabi 分量岩岩好!!! 新鮮帶子 – 上面灑左柚子皮帶子非常厚肉鮮嫩,柚子皮帶有甘香,2者加埋一齊好夾好清新日本真鯛 – 上面係昆布鹽厚切既真鯛,肉質鮮甜又有彈性,有咬口得黎,魚油分量充足! 昆布鹽係口中咬耐d會更香油甘魚腩 – 上面加左柚子胡椒油分重有入口即溶既感覺,柚子胡椒辣辣地,味道更豐富!!!深海池魚王 – 上面係桔鹽師傅話桔鹽係佢地自製深海池魚王肉質爽得黎又好肥美金
我地每人叫左份壽司盛 ($368)
前菜入面有魔芋、腐皮、竹輪,上面仲有木魚絲
刺身沙律,新鮮沙律菜加上油甘魚刺身,開胃!
壽司師傅準備好壽司碟,有醃蘿蔔、薑片同wasabi
日本宮城蠔 – 上面加左酸汁啫喱同蔥花
新鮮帶子 – 上面灑左柚子皮
帶子非常厚肉鮮嫩,柚子皮帶有甘香,2者加埋一齊好夾好清新
日本真鯛 – 上面係昆布鹽
油甘魚腩 – 上面加左柚子胡椒
油分重有入口即溶既感覺,柚子胡椒辣辣地,味道更豐富!!!
深海池魚王 – 上面係桔鹽
師傅話桔鹽係佢地自製
深海池魚王肉質爽得黎又好肥美
金目鯛 – 上面係松茸醬同炸卷蔥絲
金目鯛係日本5大名魚之一,師傅用火槍燒左外皮,勁重油香味,加埋松茸醬超香
拖羅 – 岩鹽,芽蔥
拖羅勁香魚油味,油脂特別豐富,入口即溶,真係極品!!!
醬油漬吞拿魚 –上面芝麻碎
吞拿魚醃左20分鐘,好夠味!
九州海膽 – 梅鹽
嘩嘩嘩!!! 個海膽仲大份過下面個壽司飯,入口好清甜,食左咁多都唔會覺得滯,係滿滿既幸福感!!!
迷你丼
壽司飯上面有海贍、吞拿魚蓉同飛魚子,味道唔錯!
日本冰菜最近贏左no.1,因為佢地冰菜既水珠比起其他國家果d更多更密!
冰菜非常爽脆,一咬落口,d水爆晒出黎!!! 果然係no.1!!!
日本士多啤梨好甜! 而果茄皮薄爽口,清甜多汁,師傅話每棵樹都係得10粒果茄,每粒都包含左勁多營養!!!
茶碗蒸面層係碎既蟹肉,入面又有菇、雞肉同白果,個蛋又鮮又滑!
味噌湯味道唔錯
甜品可以簡紫薯/柚子雪糕
紫薯味同柚子味勁突出,食到停唔到!!!