2018-07-05 268 瀏覽
我同屋企人想食海鮮,但又唔想去到傳統地方 好似三聖或者鴨脷洲咁遠。我就發掘到係鬧市尖沙嘴厚福街樓上既The Captain's House度有得食,仲要好好味添。上到去裝修非常特別,好似登左一艘船咁,好有氣氛,店員亦都服務態度良好,會細心介紹餐牌上既菜式。我地睇完個menu後就叫左路易斯安娜特色蟹餅 (HKD 95),Seafood Platter (可選5種,HKD 548) 有小龍蝦,蝦,扇貝,翡翠螺,長腳蟹。另外,我地亦都要左香草蒜蓉包 (HKD 55)。而甜品要左甜紫薯芝士蛋糕(HKD 78)和蘋果批要芝麻雪糕(HKD 68)。至於飲品要左Fruit Punch (HKD 55) 同埋French Coffee (HKD 60)先黎既係個蟹餅,賣相唔錯,放係個小煎pan上面,有好多蟹肉,非常鮮甜,味道非常好,難怪係廚師推介之一。跟住黎既就係我地既主菜 Seafood Platter,其實佢地可以選擇3,5或者8種海鮮,但我地選擇左5種。至於個醬汁有幾種:檸檬牛油汁,卡彊蒜蓉汁,胡椒牛油汁,或者雜錦。我地最尾選擇左檸檬牛油汁,因為店員話相對地清新啲,無咁濃味。咁原來佢地係先將啲醬
。上到去裝修非常特別,好似登左一艘船咁,好有氣氛
,店員亦都服務態度良好,會細心介紹餐牌上既菜式。

路易斯安娜特色蟹餅

跟住黎既就係我地既主菜 Seafood Platter,其實佢地可以選擇3,5或者8種海鮮,但我地選擇左5種。至於個醬汁有幾種:檸檬牛油汁,卡彊蒜蓉汁,胡椒牛油汁,或者雜錦。我地最尾選擇左檸檬牛油汁,因為店員話相對地清新啲,無咁濃味。咁原來佢地係先將啲醬汁同海鮮放哂落一個藍色既網一齊煮,呢個煮法係參考外國既做法。打開個網之後,陣陣既牛油香已經滲透出黎,海鮮全部浸係牛油同檸檬汁既泳池內面
。 所有海鮮都帶著淡淡既微微既檸檬酸但因為有牛油既關係,口感就相對地豐富,而且味道鮮甜嫩滑和啖啖肉
。而我個人本身最鍾意食小龍蝦,長腳蟹同埋扇貝,呢度好啱我呢啲海鮮控
。除左海鮮,裏面其實仲有薯仔栗米,全部都有海鮮既鮮甜同芝士既香味。

Seafood Platter

另外我地亦都叫左蒜蓉包,好香而且味道唔錯,點埋海鮮裏面個啲檸檬芝士汁,真係一流

香草蒜蓉包

食完主食,梗係要試埋佢啲甜品啦。兩個甜品都賣相好靚,令人食指大動
。個紫薯芝士蛋糕好有紫薯味,好好味呀
。雖然話係芝士蛋糕,但一啲都唔飽滯,而且仲有唔同既莓伴碟。至於個蘋果批就熱辣辣,好夠肉桂味同蘋果,加埋凍冰冰既芝麻雪糕,真係雙重享受

甜紫薯芝士蛋糕

蘋果批要芝麻雪糕

至於Fruit punch,夠哂清甜同冰涼好啱送海鮮。而個French coffee,除左夠濃既咖啡味亦都有夠酒味
。今次認真上啱船

French Coffee