2014-11-25
喺巧合的情況之下,朋友介紹了去Freshlodge食西餐~一直都知道Freshlodge食蟹最出名~ 咁岩係蟹季, 所以決定一試歐洲大閘蟹同埋其他野食!喺朋友口中得知, 除左歐洲野生大閘蟹係出名之外, 佢其他野食都幾好食既! 早兩日book定位, 收工之後搭地鐵去到上環, 就開始美味的一餐。到餐廳門口, 一定要影番張相先 smile 店員安排了樓上的位置, 需要經過長樓梯先可以到樓上, 樓上是半戶外的地方, 天氣涼爽的陪襯之下, 感覺非常好!前菜: 點了薄切帶子 ($98)帶子上菜的賣相不錯, 用信封包住帶子, 在配上檸檬汁之下, 很有鮮味, 十分新鮮.主菜: 歐洲野生大閘蟹 ($150)吃過大陸的大閘蟹, 但從來未試過歐洲大閘蟹. 聽聞係無打針, 比內地的大閘蟹健康, 這是吸引我來的原因. 果然無讓我失望! 蟹的肉身十分鮮甜. 蟹膏都比大陸的蟹膏清同濃味.原隻法國睡蟹 ($188隻)睡蟹一向肉味鮮甜, 肉汁都比較多. 今次的睡蟹都十分好, 不錯.飲品: 有機蘋果汁 ($28枝)來自英國的有機蘋果汁, 有天然的果甜, 很有蘋果味.總括來說: 吃了一晚海鮮宴, 感覺相當不錯, 實而不華.
喺朋友口中得知, 除左歐洲野生大閘蟹係出名之外, 佢其他野食都幾好食既! 早兩日book定位, 收工之後搭地鐵去到上環, 就開始美味的一餐。 到餐廳門口, 一定要影番張相先 smile 店員安排了樓上
的位置, 需要經過長樓梯先可以到樓上, 樓上是半戶外的地方, 天氣涼爽的陪襯之下, 感覺非常好! 前菜: 點了薄切帶子 ($98)
帶子上菜的賣相不錯, 用信封包住帶子, 在配上檸檬汁之下, 很有鮮味, 十分新鮮. 主菜: 歐洲野生大閘蟹 ($150)
吃過大陸的大閘蟹, 但從來未試過歐洲大閘蟹. 聽聞係無打針, 比內地的大閘蟹健康, 這是吸引我來的原因. 果然無讓我失望! 蟹的肉身十分鮮甜. 蟹膏都比大陸的蟹膏清同濃味. 原隻法國睡蟹 ($188隻)
睡蟹一向肉味鮮甜, 肉汁都比較多. 今次的睡蟹都十分好, 不錯. 飲品: 有機蘋果汁 ($28枝)
來自英國的有機蘋果汁, 有天然的果甜, 很有蘋果味. 總括來說: 吃了一晚海鮮宴, 感覺相當不錯, 實而不華. Freshlodge的食具都十分乾淨, 而且都十分新鮮. 值得推介! 在舒服的環境之下, 不知不覺地坐了兩個小時. 真開心!