2020-11-10
今日去了中央圖書館搵資料,出番嚟,天已黑齊。雖然是一支公,但都要對自己好啲,搵間好嘢去食好嘢。銅鑼灣 -- 我算係地膽,記得喺信德街有間好嘢,叫做 Season,啲扒、喲蠔好掂,仲好抵食,諗起都流口水,決定行去食。坐喺門口位,對住水吧位,酒架有好多酒。座位隔離係落地大玻璃,坐喺呢度好爽。落單叫咗個 “白酒煮馬尼拉蜆”,再加多個 “烤焗海鮮拚盤”,今勻一於以海鮮來滿足我的食慾。趁嘢食未到,就先來一個 Apple 味 beer 醒下個腦先,不竟,頭先喺 Library 太用腦了。冰冰凍凍,而有蘋果味,正呀!"白酒煮馬尼拉蜆"先試啖湯,有酒香味,鹹甜味適中。蜆仔好新鮮,沒有煮老到,嗦晒啲湯汁,蜆仔的鮮甜味更加特出,送啤酒真一流,好快俾我乾晒。叫多杯 Tini Bianco 來送一陣個主菜。呢杯酒賣相好得,橙橙紅紅好靚,味道唔錯,好易入口。"烤焗海鮮拚盤"有龍蝦、大蝦、帶子、花螺各大香菇,咁嘅陣容真係無得輸。烤龍蝦上面有芝士,兩者味道很夾,啖啖龍蝦肉,超正。花螺新鮮,肉質又爽。大蝦相對龍蝦為細,不過肉質好彈牙。烤帶子亦是加了芝士一齊烤,令帶子的鮮味進一步提升。最後食埋隻芝士大花菇,軟軟腍腍,口
"白酒煮馬尼拉蜆"
"烤焗海鮮拚盤"
有龍蝦、大蝦、帶子、花螺各大香菇,咁嘅陣容真係無得輸。
烤龍蝦上面有芝士,兩者味道很夾,啖啖龍蝦肉,超正。
花螺新鮮,肉質又爽。
大蝦相對龍蝦為細,不過肉質好彈牙。
烤帶子亦是加了芝士一齊烤,令帶子的鮮味進一步提升。
最後食埋隻芝士大花菇,軟軟腍腍,口感一流。