2019-02-06
響尖沙咀加拿分道見到呢間「黃記煌」,叫了個自選4款的鍋,有海鮮廣島蠔、白蝦、石斑魚柳及安格斯牛小排$298,有傳統秘製宮廷醬汁,選了招牌海鮮鹹鮮汁。先點了兩個小食。夫妻肺片$48及涼伴鮑片海蜇頭$24(因第2客涼伴菜半價),海蜇頭超爽脆,濃濃麻油香。點了鍋底後,店員迅速送上一個紅色花瓶形狀的橢圓形嘅壺,好似等睇表演咁,店員慢慢逐層逐層咁打開,先放油在鍋底,再放配菜,有蒜頭,洋蔥,彩椒和紅蘿蔔炒香。第二層,鋪上海鮮,有白蝦,石班柳,廣島蠔及安格斯牛,全部都大大隻的,效入調味醬後蓋上煲蓋一陣,等到各樣材料半熟熟,打開蓋後香味濃郁。店員放第三層的鹹鮮醬前,先響我們面前攪起個海鮮醬,就好似睇表演咁,大大力攪至均勻,再慢慢地淋在煲上。而最底層係芫茜,放在最面,貌似食緊盤菜感覺。白蝦彈牙,石班柳較實肉,有魚鮮味,廣島蠔夠大隻肥美。食左8成材料,就叫店員幫手加湯,同時叫火鍋用的配料,可以開始打邊爐了。叫了萵筍$42,好爽脆,還有油麥菜$35。飽肚叫了豬腩片$68想咩都試下,選擇雙併丸$69同雙併餃$42,雙併丸包括了鵝肝蝦丸同松露墨魚丸,各有特色,鵝肝雖然一粒仔,但好香鵝油香味,另外雙併餃並不代表是
而最底層係芫茜,放在最面,貌似食緊盤菜感覺。
白蝦彈牙,石班柳較實肉,有魚鮮味,廣島蠔夠大隻肥美。
想咩都試下,選擇雙併丸$69同雙併餃$42,雙併丸包括了鵝肝蝦丸同松露墨魚丸,各有特色,鵝肝雖然一粒仔,但好香鵝油香味,另外雙併餃並不代表是兩種餃,可搭其他,我們點了韮菜餃及新加坡魚蛋,魚蛋好軟熟,好香魚鮮味。
配料有香菇貢丸 , 韭菜餃,油麥菜同埋紅薯粉 ,值得一提嘅係呢度部分食物可以叫雙拼,絕對適合想試多d野食胃口又唔大嘅朋友。
一開Menu已留意到有「許留山」嘅餐牌提供,問了店員,原來這裡是許留山集團,叫了個一次過食晒三種口感的芒之戀$42,同香甜嘅「芒椰奶西」,好滿足呀。