2021-08-19
這幾天感受到消費券嘅威力, 約了屋企人平日晚上到「一鍋堂」打邊爐, 現場人頭湧湧 , 好在早幾日book定位。入座前先揀湯底, 有成十幾廿款 ~ 最新賣點係同金寶湯系列合作的 「忌廉週打蜆湯」「番茄羅勒湯」, 感覺年青人或者小朋友會特別喜歡!❤️好彩之前已經study咗, 今次試佢嘅「杏汁豬肺湯底」。味道好清甜, 充滿杏仁香氣但又唔會人工嘅甜, 豬肺真係唔容易吃到, 做法實在太花功夫。滾起咗先喝一碗~ 好清甜,也有潤肺功效。我哋揀咗B餐「 特選安格斯牛 120 分鐘火鍋放題」, 中等規格有齊我哋想食嘅嘢!👍第一round 嘅肉類分別選了幾款主打肉類「 封門柳」「 安格斯牛肉」和「 安格斯牛板腱」。三款都唔錯, 果然主打「安格斯牛肉」係特別甜, 肉味最濃。 其次是「牛板腱」, 纖維粗一點但有嚼勁, 油花適量入囗甘香。喜歡羊肉也不要錯過「紐西蘭羊卷肉」, 肉質好嫩滑, 散發着羊脂香氣自助區凍櫃有各款蔬菜 , 當然不能錯過羽衣甘藍, 菜葉淥完都仲係好爽脆, 又唔會吸咗湯裏面嘅油脂。自家製餃子整體來說,味道不錯只是賣相有點凌亂~多謝網友推介,叫咗「手打墨魚滑」 「手打墨魚丸」, 真係又爽又彈牙,
好彩之前已經study咗, 今次試佢嘅「杏汁豬肺湯底」。
滾起咗先喝一碗~ 好清甜,也有潤肺功效。
第一round 嘅肉類分別選了幾款主打肉類
自家製餃子整體來說,味道不錯只是賣相有點凌亂~
多謝網友推介,叫咗「手打墨魚滑」 「手打墨魚丸」, 真係又爽又彈牙, 值得encore!
「 梅菜豬肉丸餃」, 推介要試,用了甜梅菜,好爽脆啊~
「 自家製韮菜餃」 韭菜肉餡調味啱啱好, 還吃到韭菜的清甜。
今晚嘅海鮮認真唔錯,夠新鮮。
沙白留到最後先食, 驚會有沙 ,但竟然係又鮮又甜兼且冇沙。
魚雲: 新鮮唔腥👍😋
水魷魚又厚又爽
海蝦鮮甜彈牙~
白鱔片: 正呀,超肥美, 肉質夠鮮。
鴨血完全冇味, 或者放麻辣湯底較合適。
胡椒麵, 要煮耐一點,不過好煙韌,胡椒味好香。
「一鍋堂」有幾款自家製健康涼茶, 蝶豆花微微嘅甜。冰糖燉檸檬, 有甘草嘅味道,好潤喉。
飲品櫃對面有各款冷盤,丸類。
黃金魚皮~ 超邪惡, 但好脆好香口, 唔放湯當小食吃不停口。
二人檯好細, 還好每盤食物都向高空發展。
最後點了一份田雞, 久違了嘅味道 ,非常鮮甜!
甜品方面有兩款布甸, 選了軟雪糕。 牛奶味唔會太甜, 都係想試吓自己撳出嚟 DIY ~ 並不特別喜歡,如果轉為雪糕或者雪條會比較實際!😋😍
食物質素絕對超出預期, 尤其係海鮮類冇半點差錯。 只是人多環境較迫, 食物擺放冇咁企理