2019-05-20 707 瀏覽
兩隻為食貓去晚餐,去左旺角新開的酒家食海鮮蒸鍋。餐牌有呢張,平日$268 一位,五六日就$288。每位可選四款海鮮,定食有燒乳鴿半隻同貝殼拼盤。而任食的部分有呢張,雞豬牛丸餃菜乜都有。最特別仲有甜品蒸添!有可能係世界上最好的啤酒任飲,唔啱口味的話仲有朝日,或者汽水。二人枱都有卡位坐,夠曬闊落舒服乳鴿,每人半隻,上枱即刻香氣四溢。拿上手係辣手的,放都放唔切...... 一啖咬落去,果然皮脆肉嫩。鐘意佢肉唔厚,係真 ·乳鴿。海鮮拚盤亦上場,有大大件龍躉,肥美又嫩肉。美國桶蠔,很大隻,有蠔味,夠鮮又夠甜。貴妃蚌,肉質爽脆有口感,仲郁郁地,好新鮮。大元貝,亦係新鮮開出來的,好大隻又鮮味,連D汁都甜過人。貝殼拼盤,其實係蜆,隻隻鮮甜又冇沙,good good ! 清蒸雜菜,第一次食蒸菜..... 冇油冇鹽冇水,其實覺得 dry 左少少,不過又真係幾健康,同埋可以真正食到蔬菜的原味。叫左「污糟雞」,其實係用左薑同紅棗來醃,感覺好補,唔明點解會叫污糟雞 Set 定時間,蒸五分鐘啱啱好,雞肉又嫩又滑,好有雞味,難得難得!手切和牛肉,輕輕蒸一蒸就 ok , 肥瘦適中好有牛肉味,係任食架!驚喜之處,仲有
兩隻為食貓去晚餐,去左旺角新開的酒家食海鮮蒸鍋。

餐牌有呢張,平日$268 一位,五六日就$288。
每位可選四款海鮮,定食有燒乳鴿半隻同貝殼拼盤。

二人枱都有卡位坐,夠曬闊落舒服

乳鴿

海鮮拚盤亦上場,有大大件龍躉,肥美又嫩肉。
美國桶蠔,很大隻,有蠔味,夠鮮又夠甜。
貴妃蚌,肉質爽脆有口感,仲郁郁地,好新鮮。
大元貝,亦係新鮮開出來的,好大隻又鮮味,連D汁都甜過人。
海鮮拼盤

貝殼拼盤,其實係蜆,隻隻鮮甜又冇沙,good good !

蒸污糟雞

驚喜之處,仲有中式甜品可以蒸。我地叫左紅棗糕同蜂巢糕。好好味,食完 feel 到有滿足感。
蒸糕

最後就當然係歎埋碗充滿海鮮精華的淮山粥啦!
認真飽到上心口。

乳鴿
海鮮拼盤